Завршена бардачка колонија, умјетници насликали 36 радова инспирисани екологијом и хришћанством
1. јула, 2019.
Трећи пјешадијски батаљон Србачке лаке бригаде евоцирао успомене на ратни пут
1. јула, 2019.

Обиљежен Дан другог пјешадијског батаљона Србачке лаке бригаде

Демобилисани борци Другог пјешадијског батаљона Србачке лаке бригаде, на традиционалан начин провели су у недјељу 30. јуна Дан батаљона одавањем помена погинулим и умрлим ратним друговима и евоцирању успомена на четворогодишњи ратни пут ове јединице.

Тако је у јутарњим часовима положено цвијеће на спомен костурницу у Српцу у којој се још увијек налази десет неидентификованих посмртних остатака погинулих бораца, а затим је цвијеће положено на централно спомен обиљежје у Српцу и спомен обиљежје у Повеличу.

Потом је у Дворинама организовано вишечасовно дружење, које је почело интонирањем химне „Моја Република“ и одавањем помена настрадалим борцима минутом ћутања.

Окупљене борце поздравио је члан организационог одбора Горан Миланковић а након тога је предсједник организационог одбора Зоран Ђурић похвалио бројне донаторе који су помогли одржавање ове манифестације.

Дружењу су присуствовали представници Борачке организације општине Србац и других борачких удружења, као и делегација Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем који је подржао овакав вид окупљања на којем се развија култура сјећања на страдале и култура захвалности за допринос који су борци Другог батаљона и Србачка лака бригада у цјелини дали у одбрани и стварању Републике Српске.

О ратном путу Другог батаљона Србачке лаке бригаде говорио је капетан у резерви Драган Алексић, који је оцијенио да је ово дружење двоструко корисно, јер се од заборава чувају успомене на настрадале борце, а с друге стране даје се могућност да се провеселе они који су имали среће да преживе.

Ђукић се посебно захвалио љекарима Милану Павловићу и Мирољубу Kовачевићу уз које су се борци осјећали сигурнијим и који редовно долазе на дружење, као и 74-годишњем Душану Лепиру који је стални учесник Марша стазама егзодуса који се организује 10. септембра на Возућу.

 

Comments are closed.