Заказана 23. сједница општинског парламента
2. јуна, 2019.
Друга лига запад: Висок пораз Слоге од Пролетера
3. јуна, 2019.

Обиљежавање 27. годишњице од формирања србачке бригаде у петак 7. јуна

Под предсједавањем предсједника Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Душка Митрића, у Српцу је одржана сједница Одбора за његовање традицијe из ослободилачких ратова на којој је усвојен fинансијски извјештај за 2018. годину и извршена анализа реализације активности предвиђених Kалендаром обиљежавања значајних датума и догађаја из ослободилачких ратова у 2019. години.

Одбор је усвојио Програм обиљежавања 27. година од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде 7. јуна 2019. године и одредио носиоце акtивности како би овај догађај био обиљежен на достојанствен начин.

Свечаност ће започети полагањем цвијећа на спомен обиљежју у Малим Ситнешима гдје су 1992. године први пут постројени припадници србачке бригаде, а након тога биће организовано полагање цвијећа и паљење свијећа код Спомен костурнице на Градском гробљу у Српцу.

Програмом је планирано да централни догађај у петак 7. јуна са почетком у 12 часова буде организован на заједничком Централном спомен обиљежју погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и Народноослободилачког рата гдје ће се одржати парастос и пригодан програм којем ће поред породица погинулих бораца, демобилисаних бораца и бројних делегација присуствовати и ученици основне и средње школе из Српца.

Окупљеним борачким категоријама и присутним грађанима о ратном путу Србачке лаке бригаде говориће представници команде и општински званичници, а потом ће сви учесници формирати заједничку колону према Спомен соби у Српцу гдје ће такође бити обављено полагање цвијећа и паљење свијећа.

Обиљежавање 27. годишњице формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде биће окончано у сали Скупштине општине Србац гдје ће за команду бригаде, пријем организовати начелник Млађан Драгосављевић.

У редовима србачке бригаде борило се 3 338 бораца, од чега је своје животе положило њих 66, а за десеторицом бораца се још увјек трага.

Comments are closed.