Србачки пензионери усвојили најважније годишње документе
30. септембра, 2020.
Стиже донација у износу од 850 хиљада KМ за изградњу новог вртића у Српцу
2. октобра, 2020.

Обавјештење из Општинске изборне комисије Србац

Општинска изборна комисија Србац обавјештава грађане да ће Центар за бирачки списак организовати рад и у суботу 3. октобра у времену од 7 до 15 часова како би се узеле изјаве од лица која се буду изјаснила да нису својевољно регистрована да гласају путем поште.

„Иако је субота нерадни дан за Општинску управу, организоваће се службеници који ће у шалтер сали у згради општине обављати овај посао а све у циљу да се изађе грађанима у сусрет и омогући фер и поштен изборни процес“, наводи се у саопштењу Општинске изборне комисије и додаје да је на основу досадашњих изјава грађана установљено да се највећи број њих јавља јер су регистровани за гласање из Србије путем поште.

Оваква одлука услиједила је након што је Централна изборна комисија БиХ на 59. (хитној) сједници одржаној 01.10.2020. године донијела Одлуку о утврђивању и објави броја бирача уписаних у извод из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине за Локалне изборе 2020. године.

Одлуком је утврђено да ће се на изводу из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине наћи укупно 101.771 бирач. Централна изборна комисија БиХ је овај извод јавно објавила на својој интернет страници, водећи рачуна о заштити личних података. Извод из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине Централна изборна комисија БиХ објављује како би бирач који је без свог знања, односно мимо његове воље уписан у исти, имао могућност подношења жалбе а може се преузети кликом на овај линк:

https://www.izbori.ba/Documents/Lokalni_izbori_2020/Izvod_CBS_2020.pdf

Подаци о лицима са подручја општине Србац могу се прочитати од странице 812 до странице 823, као и кликом на фотографије у продужетку текста. 

На истој сједници Централна изборна комисија БиХ је донијела и одлуку којом се одбија упис у извод из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине за 27.960 бирача. Одлука ће бити објављена на интернет страници, а у прилогу одлуке се налази база података Централне изборне комисије БиХ о одбијеним пријавама којој се може приступити путем уношења личних података у апликацију “Провјерите да ли је ваша пријава одбијена”.

Жалбе на наведену одлуку, која је објављена на траници Централне изборне комисије БиХ, могу се поднијети Апелационом одјељењу Суда БиХ путем Централне изборне комисије БиХ до суботе, 03.10.2020. године до 24:00 часа. Изузетно, докази (изјаве овјерене код надлежног органа, акти надлежних органа о адреси боравишта изван БиХ и др.) којим се оспорава Одлука Централне изборне комисије БиХ могу се доставити најкасније до понедјељка, 05.10.2020. године до 16 часова, под условом да је жалба достављена у року.

Жалбе се достављају путем факс апарата на број +387 33 251 329, путем е-маил адресе prijavapp@izbori.ba или лично у сједиште Централне изборне комисије БиХ, улица Данијела Озме број 7, Сарајево.

У суботу, 03.10.2020. године у термину од 8 до 16 часова у сједишту Централне изборне комисије БиХ ће радити служба (писарница) за пријем евентуалних жалби.

Централна изборна комисија БиХ позива бираче који су поднијели пријаву да гласају изван БиХ, да посјете страницу Централне изборне комисије БиХ и провјере да ли је њихова пријава одбијена и евентуално искористе могућност подношења жалбе.

Све пријаве за гласање изван БиХ, гдје постоји сумња у постојање кривичног дјела, Централна изборна комисија БиХ ће доставити Тужилаштву БиХ.

Централна изборна комисија БиХ донијела је Одлуку о одређивању бирачких мјеста за гласање у дипломатско-конзуларним представништвима Босне и Херцеговине према којој ће бирачка мјеста за Локалне изборе 2020. године бити отворена у Амбасади БиХ у Бечу, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Амбасади БиХ у Ослу, Амбасади БиХ у Београду и Генералном конзулату БиХ у Чикагу.

 

 

Comments are closed.