Стигли рачунари са говорним софтвером за троје слијепих и слабовидих лица из Српца
28. фебруара, 2019.
Фолклораши из Ситнеша помогли опремање манастира Kлисина код Приједора
1. марта, 2019.

Новитете у области производње кукуруза и соје слушало 300 пољопривредника у Kукуљама

Више од 300 пољопривредних произвођача присуствовало је у сриједу 27. фебруара у друштвеном дому у Kукуљама зимском стручном предавању на тему узгоја соје и кукуруза које су организовали Пољопривредни институт Бања Лука и њемачка компанија Бајер.

Подршку у организацији предавања пружили су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и Савјет мјесне заједнице Kукуље на челу са предсједником Савјета Радојицом Видовићем.

Међу учесницима предавања био је дугогодишњи професор Пољопривредног факултета у Бањалуци и Београду и потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, Васкрсија Јањић.

„Пољопривреда је данас суочена са великим проблемима. У свијету је гладно милијарду људи, кренула је производња ГМО хране, биљке се све више користе за индустрију као што је биодизел и слично, све мање је органски здраве хране, рад произвођача хране је потцјењен и све су тежи услови за рад на селу због суша, поплава и пожара“, рекао је Јањић.

Он је додао да се мало пажње поклања селекцији хибридних сорти иако само у Београду има 15 хиљада научних радника који немају услова да у Банци гена, која је основана 1989. године, чувају генетски материјал који се у свијету плаћа милионима.

“Због свега тога у Републици Српској треба много већу пажњу поклонити пољопривреди као стратешкој грани и наћи начина да се становништво задржи у 2772 села колико их по попису има у Српској, у којима се празне економска дворишта, распродаје механизација и одлази се у земље Европске Уније само зато што сељак не може да изведе позитиван салдо радећи на њиви од јутра до вечери”, поручио је Јањић.

Драган Малиновић, шеф Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Градишка, говорио је о напорима ресорног министарства да се пружи помоћ аграрним општинама као што је Србац.

„Током прошле године за капиталне инвестиције у области инфраструктуре на селу, у општину Србац је уложено 1.4 милиона KМ, а путем подстицаја за производњу житарица, воћа, поврћа, млијека и меда 1.5 милион KМ“, рекао је Малиновић и додао да се очекује да ће за прољећну сјетву ове године произвођачи добити подстицај од по 200 KМ по хектару пшенице и регресирану нафту по цијени од 60 фенинга.

О стварању нових хибридних сорти пшенице, кукуруза, јечма и крмног биља у Пољопривредном институту РС, који је основан прије 72 године, говорили су директор Војислав Тркуља, др Драган Мандић, др Жељко Лакић и магистар Славко Радановић, а појединачне савјете ратарима давао је академик Ново Пржуљ.

Предавању је присуствовао и начелник општине Млађан Драгосављевић који је упутио ријечи хвале за успјешно организован семинар у Kукуљама које је по његовим ријечима постало прави пољопривредни центар у срцу Лијевче поља.

 

 

 

 

Comments are closed.