Пријем за првачиће подручне школе у Ножичком
2. септембра, 2021.
Начелник помогао набавку столарије за демобилисаног борца из Лилића
2. септембра, 2021.

Седам нових случајева вируса корона у Српцу, укупно 41 позитивна особа

У посљедња 24 часа на подручју србачке општине евидентирано је још седам случајева вируса корона а узорци су добијени брзим антигенским тестирањем, саопштено је из хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Србац.

Ради се о шест мушких и једној женској особи, од чега су два мушкарца млађе, три средње и један старије животне доби и једна жена средње животне доби. Сви заражени имају блаже симптоме и налазе се у кућној изолацији.

Закључно са данашњим даном у Српцу је тренутно активно позитивно 41 лице а 114 особа налази се у кућној изолацији, од чега је 73 имало контакте са зараженима.

У Републици Српској у протекла 24 часа тестирано је 497 лабораторијских узорака. Нови вирус потврђен је код 207 особа а пријављено је чак 14 смртних случајева.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 387 а на респиратору је 45 особа. Под здравственим надзором је 3079 особа.

Из Института за јавно здравство РС потврђено је да је у Српској утврђено присуство делта соја вируса корона који се много брже шири, посебно међу млађом популацијом. Kако се наводи, једна особа делта сојем вируса може да зарази од 20 до 30 људи.

У периоду од 20. до 27. августа тестирано је 25 узорака, од чега су 24 била репрезентативна, а код свих је потврђен делта сој. Узорци су били из региона Бањалуке али се може очекивати да је присутан у многим узорцима који нису испитивани, посебно код пацијената који леже у болницама, саопштено је из Института.

Kао важна карика у заштити грађана наводи се ношење маски а важно је такође да се постигне што већи проценат броја вакцинисаних лица.

У Републици Српској до сада је испоручено око 280 хиљада доза прве компоненте вакцине против вируса корона, те више од 200 хиљада доза друге компоненте.

Циљ је да проценат вакцинисаних што прије буде изнад 50 одсто укупне популације, док је Српска тренутно на нивоу око 31 одсто.

 

 

 

 

 

Comments are closed.