Четири нова случаја вируса корона у Српцу
21. децембра, 2021.
Расписан јавни позив за избор најбољих спортиста општине Србац
21. децембра, 2021.

Нови засади за 14 произвођача боровнице, подршку дао и министар Борис Пашалић

Узгој боровнице у Републици Српској има добру перспективу, а нарочито у Српцу гдје су произвођачи добро организовани и немају проблем са пласманом ове воћке на тржишту.

Ово је изјавио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић који је данас у Српцу присуствовао подјели 14 “старт-ап” пакета у виду садног материјала и репроматеријала за подизање нових засада.

Пашалић је додао да је министарство кроз ИФАД пројекат издвојило 50 одсто средстава, корисници 40 одсто а Општина Србац 10 одсто.

“Kроз овај пакет обезбијеђено је све што је потребно да се заснује производња на површини од једног дунума. Драго ми је што произвођачи боровница имају тржиште у Републици Српској и могу је пласирати као свјеж производ, без потребе да је замрзавају. Постоји довољан број купаца а релативно добра цијена обезбјеђује пристојан доходак произвођачима, као добар извор додатних прихода”, рекао је Пашалић.

Он истиче да су кроз пројекат ИФАД-а само у овој години осигурали сличну подршку за преко двије хиљаде пољопривредника у другим видовима производње.

“Обезбиједили смо око 400 пластеника а подржали смо такође пчеларе и произвођаче воћа. Наставићемо сличне активности кроз нови пројекат у оквиру кога ће бити издвојено укупно 20 милиона KМ, од чега је учешће ИФАД-а девет милиона, министарства три милиона а остало ће покрити локална заједница и корисници”, рекао је Пашалић.

Бојан Ћикић, менаџер Пољопривредног кластера ГЛС (Градишка-Лакташи-Србац), рекао је да је ово наставак шире иницијативе развоја боровнице коју су покренули почетком године субвенционисањем репрометаријала и савјетодавним радом за постојеће произвођаче, преко кампање “Бирај боровницу-домаћу и свјежу”, како би повезали произвођаче са потрошачима.

“Ову годину заокружујемо са подршком у заснивању нових засада за 14 произвођача, од којих је већина из Српца, али има их из Бањалуке, Теслића и других општина. У наредном периоду планирамо наставити са сличном подршком”, рекао је Ћикић.

Бојан Видовић, власник предузећа “Наша боровница” из Српца, каже да је ресорно министарство препознало њихову фирму као лидера у овој производњи и изразио наду да ће проширење броја корисника омогућити да буду још више препознати на регионалном нивоу.

“Kрајњи циљ нам је да оснујемо задругу и да нас на европском тржишту препознају као регију која је позната по производњи боровнице. До сада нас је био мали број али сада нас има све више са перспективом ширења плантаже. Надам се да нових 14 произвођача неће остати само на површини од једног дунума већ да ће их, у складу са својим могућностима, проширивати када буду спознали да се ради о рентабилној култури”, рекао је Видовић.

На својим засадима боровнице у Старом Мартинцу, ове године је предузеће “Наша боровница” остварило принос од пет тона на површини од три дунума.

“Све што произведемо успијемо продати јер људи све више почињу конзумирати боровницу. Имамо добар квалитет плода са којим се можемо носити са свјетским произвођачима и сигурно можемо бити још квалитетнији. Овај принос није наш максимум и у наредне двије до три године, кад биљка ојача, очекујемо и веће приносе”, рекао је Видовић.

Млади пољопривредник Младен Мачинковић каже да је ће за почетак засадити 300 садница на површини од једног дунума, а ако све крене како треба, прошириће производњу.

“Једно вријеме сам радио на плантажи боровница и имам одређена знања. Ово ће за мене бити додатни извор прихода а ако буде по плану, можда буде и примарни”, рекао је Младен који је учитељ по занимању.

Примопредаји садног материјала присуствовао је и начелник општине Млађан Драгосављевић са сарадницима који је рекао да су србачки боровничари добро организовани на локалном нивоу, али и кроз Пољопривредни кластер ГЛС.

“Све већи број пољопривредних произвођача препознаје предности боровнице и надам се да ће доћи до проширења засада и да ће производња ове културе постати један од брендова наше локалне заједнице”, рекао је начелник Драгосавлљевић и посебно нагласио добру сарадњу са ресорним министарством.

На данашњем скупу било је ријечи и о досадашњој подршци министарства развоју пољопривреде и водопривреде у Српцу. Министар Борис Пашалић је рекао да су подстицаји за србачке пољопривреднике на републичком нивоу прије седам година износили око миллион KМ а данас су удуплани.

“Недавно смо успјешно реализовали и пројекат чишћења каналске мреже у Српцу, што на појединим мјестима није урађено преко 40 година, за шта смо из ресорног министарства издвојили око три милиона KМ”, нагласио је Пашалић.

 

Comments are closed.