Свечани дочек првачића у Српцу, честитке упутио и начелник Млађан Драгосављевић
3. септембра, 2019.
Од 6. до 10. септембра Дани сјећања на страдање Српчана на озренско-возућком ратишту
4. септембра, 2019.

Нови пројекат ИФАД-а за србачке пчеларе

Србачки пчелари добиће нову шансу за набавку опреме у оквиру најновијег пројекта Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД), закључак је са синоћњег састанка представника Јединице за координацију пољопривредних пројеката са члановима Удружења пчелара “Kошница” који је одржан у Српцу.

Нова средства за развој пчеларства у Српцу стићи ће у склопу Пројекта развоја конкурентности у руралном подручју (РЦДП) који се финансира уз помоћ ИФАД-а, а имплементира преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Бојан Балабан, стручни сарадник Јединице за координацију пољопривредних пројеката, рекао је да је на састанку дефинисан “start up” пакет који се финансира 40 одсто из РЦДП пројекта и 10 одсто од стране Општине Србац, док ће 50 одсто средстава сносити корисници пројекта.

“Ради се о почетном пакету у оквиру којег ће пчелари добити врцаљке, кошнице, сатне основе, пчеларска одијела, прибор и слично. Поред тога, биће обезбјеђена заједничка опрема за све чланове удружења “Kошница” у виду неопходних машина за рад која ће се финансирати 70 одсто из РЦДП пројекта и 30 одсто из средстава удружења”, рекао је Балабан.

Он додаје да је циљ овог пројекта да се помогне малим пољопривредним произвођачима како би ојачали своју производњу и допринијели смањењу сиромаштва у руралном подручју.

Ово је други пројекат ИФАД-а који се ради у кратко вријеме јер је у марту ове године Удружење пчелара добило опрему у виду стабилизатора, парног топионика, врцаљке и опреме за прављење сатне основе чија је укупна вриједност износила 7.500 KМ.

Comments are closed.