Предавање др Ранка Рајовића о развоју интелигенције код дјеце у петак 6. децембра у Српцу
25. новембра, 2019.
Тања Шњегота изабрана за потпредсједника Скупштине Волонтерског сервиса Републике Српске
26. новембра, 2019.

Нови бакарни крст на храму Васкрсења Господњег у Српцу

Монтери приједорске фирме „Оги-Нискоградња“ извели су протеклог викенда захтјевну операцију дизања и постављања новог бакарног крста на куполу звоника православног храма Васкрсења Господњег у Српцу на висини од 35 метара.

Да се радило о изузетно тешком захвату свједочи податак да је било неопходно сајлом дугом 40 метара дићи и милиметарски тачно поставити носач крста у прорез куполе на висини која одговара тринаестоспратној згради. Са унутрашње стране звоника крст су заварили србачки мајстори Васо Барашин и Славиша Бијелић-Балки.

За вријеме незапамћене олује у овом крају, која се десила 7. јула ове године, вјетар је поломио носач позлаћеног крста тешког око 100 килограма и однио га двадесетак метара од храма. Православна црквена општина Србац наручила је сада лаганији решеткасти бакарни крст, а србачка фирма „Тат-Ком“ у власништву Драгана Татомира платила је монтерима из Приједора да дигну крст на звоник.

Протонамјесник Жељко Сарић каже да ће стари крст бити искориштен за неку другу намјену као што је споменик, спомен чесма и слично.

Велико невријеме на Ивањдан 7. јула, по ријечима протонамјесника Сарића, скинуло је око 100 квадратних метара бакарног крова са старог храма Покрова Пресвете Богородице у Српцу. Тог дана оштећено је на стотине кућа, оборено је на стотине стабала, оштећене су привредне хале и пољопривредни усјеви а општинске комисије штету су процијениле штету на 3,2 милиона KМ.

 

Comments are closed.