Набавка огревног дрвета на одгођено плаћање за србачке пензионере
14. марта, 2020.
Први случај корона вируса у Српцу, грађанима се апелује на појачан опрез
15. марта, 2020.

Нове препоруке хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Србац

Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Србац скреће пажњу грађанима да одласке љекару сведу на минимум, а да медицинску помоћ затраже само када су теже болесни, јако лошег општег стања, када имају јако високу температуру и грозницу и дуготрајно повраћање, док се за остале проблеме потребно јавити телефоном.

У случају сумње на инфекцију вирусом корона није пожељно долазити, већ се треба јавити телефоном надлежном љекару или епидемиологу или на број телефона 051/ 745 762.

Сваки улазак у Републику Српску такође пријавити искључиво телефоном надлежном љекару и епидемиологу на наведени број.

Уколико сте већ морали доћи на преглед и у чекаоници је већи број особа, након јављања медицинској сестри можете причекати вани на отвореном.

Из хигијенско-епидемиолошке службе је саопштено да је данас 14.03.2020. године једна особа која је прије два дана допутовала из Њемачке и након што се јавила на преглед у Службу хитне медицинске помоћи Србац са симптомима респиратоне инфекције, превезена на Инфективно ођељење УKЦ Бања Лука гдје је задржана ради даље дијагностике.

Препоруке за чишћење и дезинфекцију простора и предмета за вријеме кућне изолације:
– Особу у кућној изолацији смјестити у посебну и добро прозрачену собу.
– Чланови који живе у истом домаћинству с особом у кућној изолацији, требају остати у другој соби или одржавати удаљеност од најмање један метар од особе у изолацији. Потребно је добро провјетравати заједничке просторије (кухиња, купатило) и избјегавати да дијеле предмете из непосредног окружења особе (четкице за зубе, цигарете, јело, посуђе, чаше, пешкире, крпе или постељину).
– Због могућег преживљавања вируса ЦОВИД-19 у околини неколико дана и на различитим површинама и више од 48 сати на собној температури (20°Ц), просторе и предмете потенцијално контаминиране ЦОВИД-19 треба очистити и дезинфиковати прије поновне употребе.

Comments are closed.