Расписан јавни позив за бањску рехабилитацију борачке популације
28. марта, 2019.
Указали ученицима на штетност употребе дувана и алкохола
28. марта, 2019.

Нова шанса за србачке произвођаче краставаца, ИФАД и Општина Србац суфинансирају производњу

Србачки произвођачи краставца корнишона добиће нову прилику да прошире своју производњу у склопу Пројекта развоја руралне конкурентности (RCDP) који је почео са реализацијом на подручју општине Србац.

Ради се о новом пројекту Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) који се реализује посредством Јединице за координацију пољопривредних пројеката Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Стручни сарадник Јединице, Бојан Балабан, каже да је њихова организација потписала споразум са њемачком фирмом „Carl Kühne“ која се бави откупом и прерадом корнишона. Споразумом је предвиђено да сви произвођачи који се одлуче на производњу корнишона у склопу овог пројекта добију „start up“ пакет помоћу којег ће бити извршено суфинансирање набавке репроматеријала за подизање засада.

„Систем суфинансирања је такав да ће се пројектом вршити суфинансирање производње са 40 одсто од укупне вриједности преузетог репроматеријала, док ће 10 одсто суфинансирати Општина Србац а 50 одсто трошкова ће сносити сам корисник, односно произвођач“, рекао је Балабан.

Он додаје да ће производња бити суфинансирана са додатних 10 одсто за жене и особе које су млађе од 40 година.

„Напримјер, уколико ваш износ задужења за један дунум засада износи 1800 KМ, тада ће обавезе које имате према откупљивачу износити 900 KМ, односно 720 KМ за жене или особе млађе од 40 година које су носиоци уговора“, истакао је Балабан.

Kада се узме у обзир да је ове године повећана откупна цијена корнишона, Балабан каже да се може закључити да ће произвођачи у таквим условима остварити значајније приходе.

„Обавезе произвођача су да прво потпишу уговор са фирмом „Carl Kühne“ а затим ће Јединица за координацију пољопривредних пројеката обавити преостали дио административног посла. Позивам све заинтересоване да се пријаве и искористе ове погодности како би проширили своју производњу“, рекао је Балабан и подсјетио да тренутно 10 србачких произвођача има склопљен уговор са овом њемачком фирмом.

Kонтакт особа у фирми „Carl Kühne“ је дипломирани инжењер пољопривреде Ирена Савановић на број телефона 065 448 604.

Стручни сарадник Јединице, Бојан Балабан, истиче да је ово још један примјер добре сарадње са ИФАД-ом након што је ових дана успјешно реализован пројекат набавке пољопривредне механизације за србачке малинаре, боровничаре и пчеларе у вриједности од 60.500 KМ.

„Овај пројекат смо практично привели крају а сада настављамо са реализацијом новог пројекта који обухвата произвођаче корнишона. Сарадња са ИФАД-ом у Српцу се одвијала и по другим основама, па је тако извршено суфинансирање локалног пута у Илићанима у дужини од 3.450 метара у вриједности од 252 хиљаде KМ, изграђен дистрибутивни цјевовод у Жупском Разбоју у дужини од 2.078 метара у вриједности од 132 хиљаде KМ, асфалтирано 9.2 километара локалних путева у осам србачких села у вриједности од 723 хиљаде KМ и многи други пројекти“, нагласио је Балабан.

Comments are closed.