Дванаест нових случајева вируса корона у Српцу
17. новембра, 2021.
Отворена изложба графика Милане Стијак из Бањалуке
18. новембра, 2021.

Николина Бабић из Ножичког најбољи студент фармације на Медицинском факултету у Бањалуци

Знање које сам стекла током петогодишњих студија планирам примијенити у Републици Српској јер сматрам да овдје постоје добри услови да се млади људи усавршавају и заснују своју породицу.

Ово су ријечи Николине Бабић из Ножичког, добитника Златне значке и Плакете за студента фармације на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци.

По завршетку студија у септембру ове године, које је окончала са просјеком 9.08, Николина је одмах добила посао у једној од бањалучких апотека и како каже, јако је срећна што има прилику да се доказује у струци.

“Фармација је јако лијепа професија и пружа велики избор, од савјетовања пацијената, преко рада у лабораторијама, разним клиничким испитивањима, бављењем нутриционизмом и слично. То ме и опредјелило да упишем овај смјер”, каже Николина.

Од 70 пријављених кандидата била је међу пет најбољих 2016. године на пријемном испиту. Kроз цијело основношколско образовање у Ножичком и гимназији у Српцу била је вуковац а учествовала је и на такмичењима из математике, физике, енглеског језика и историје, гдје је освојила бројна признања.

“Уложила сам много труда током свог школовања. Вјеровала сам у себе а резултати су дошли сами. Сада ми је жеља да подигнем знање на виши ниво, што је велики изазов јер живот човјека у савременом свијету није лак. Моја жеља је да то буде у Републици Српској. Не планирам напустити земљу и желим да упишем докторске студије како бих се додатно усавршила и помогла опште здравље нашег становништва”, истакла је Николина.

Она сматра да млади прије одласка у иностранство морају прво сагледати прилике које им се нуде у својој земљи.

“Тежи се бољем животу и одласку у веће градове али може се и овдје лијепо живјети. Младима са високом, али и средњом стручном спремом, треба омогућити запослење у струци, што је задатак локалне заједнице. И омладина се такође мора више активирати. Доста се урадило у задње вријеме у мом селу уређењем школе, изградњом новог пута и слично, а за похвалу је ангажман чланова удружења „Моје Ножичко“ јер се заиста труде да промовишу останак младих на селу”, сматра Николина.

За остварене резултате током школовања и студија, Николина је добила Награду општине младима на прослави Дана и крсне славе општине Србац половином октобра ове године, а поред плакете уручена јој је и новчана награда у износу од 500 KМ.

Николинин брат Александар, који је по занимању веб програмер, такође је био вуковац у основној и средњој школи, а проглашаван је и за ученика генерације. Учествовао је на бројним такмичењима из информатике, математике, физике, српског језика и историје. На локалним изборима прошле године изабран је и за једног од одборника у Скупштини општине Србац.

 

Comments are closed.