Пошта извршила нову корекцију радног времена, омогућене и погодности за пензионере
27. марта, 2020.
Регресирано гориво за пољопривреднике
27. марта, 2020.

Нема нових заражених у Српцу, два лица прекршила мјере кућне изолације

Иако је у Републици Српској број обољелих од корона вируса у сталном порасту, на подручју србачке општине нема нових заражених.

Нешто више од 250 лица и даље се налази у кућној изолацији а њихово стање се свакодневно контролише од стране општинске инспекције, комуналне полиције и представника Полицијске станице Србац.

Иако највећи број људи поштује изречене мјере, током јучерашњег дана два лица из наше општине су прекршила наредбу о кућној изолацији, а у питању су Немања Шаула и Милан Ожеговић. Њих двојица су упућена у карантин који је смјештен у тренинг центру у Бардачи, гдје се налазе под полицијским надзором.

Списак особа из Српца и других општина који су прекшиле мјере кућне изолације објављен је данас на интернет страници koronavirususrpskoj гдје се свакодневно ажурира овај списак.

“Овом приликом још једном позивам грађане да покажу одговорност и понашају се у складу са наредбама републичког и општинског штаба за ванредне ситуације. Можемо побиједити овај вирус и смањити број заражених само ако се будемо понашали као савјесни грађани и слиедили упуте надлежних институција”, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

У том погледу, он је још једном апеловао лицима са навршених 65 и више година живота да не напуштају своје домове јер ће тиме угрозити своје здравље.

“На снази је наредба којом се пензионерима забрањује кретање, што се мора поштовати. Уз помоћ наших волонтера и телефонских сервиса трудимо се да пензионерима обезбиједимо све што им је потребно, нарочито када је у питању снабдијевање лијековима и намирницама, тако да нема потребе да излазе ван својих кућа и станова”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он додаје да ће бити продужена наредба о радном времену, која је тренутно на снази и која важи до 30. марта, а у складу с тим чекају се закључци и препоруке Републичког штаба.

“Најављено је да ће од сутра бити уведено ванредно стање у Републици Српској и самим тим ће бити донесене нове мјере и у нашој локалној заједници, нарочито када је у погледу продужење забране и ограничавања рада, трговинских, угоститељских и других објеката, о чему ћемо јавност благовремено информисати”, рекао је начелник Драгосављевић.

Овом приликом, још једном се упућује апел свим пословним субјектима да поштују мјере превентиве како не би угрозили здравље грађана.

“Било је претходних дана проблема у неким трговинским објектима који нису испоштовали хигијенске прописе, ограничен број улазака купаца и прописано растојање, али су отклонили уочене недостатке. Такође планирамо да предстојећег викенда организујемо нову акцију дезинфекције улица, јавних објеката и површина у граду и мјесним центрима, а у току идуће седмице ћемо поново дезинфиковати заједничке просторе стамбених зграда као и просторије Општинске управе и других јавних предузећа и установа”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он се захвалио бројним донаторима који су протеклих дана донирали заштитна средства, нарочито када је ријеч о заштитним маскама за раднике јавних и приватних предузећа који и у времену ванредне ситуације свакодневно обављају своје радне дужности.

“Један број маски добили су и радници Општинске управе који редовно долазе на посао уз скраћен режим рада са странкама, па овом приликом још једном позивам грађане да своје потребе задовоље у времену од 7 до 12 часова, а уколико се укаже потреба, продужићемо овај период. Све то чинимо како бисмо смањили број контаката и свели могућност инфекције на најмању мјеру”, рекао је начелник Драгосављевић.

У складу са ванредном ситуацијом, прије неколико дана је донесена и одлука о привременом обустављању рада дјечијег вртића због престанка доласка дјеце у ову васпитно-образовну установу, а препорука Штаба за ванредне ситуације која је упућена руководству вртића је да се родитељима наплати само половина износа за боравак дјеце у мјесецу марту, а да се од априла престане са плаћањем смјештаја све дотле док буде трајале ванредне околности.

Comments are closed.