Пријаве волонтера и добровољаца у Црвеном крсту
19. марта, 2020.
Центар средњих школа „Петар Kочић“ упутио обавјештењa о настави на даљину
19. марта, 2020.

Нема нових обољелих у Српцу, оштрије мјере за непоштовање кућне изолације

На подручју општине Србац нема нових случајева обољелих од корона вируса а до сада је издато око 150 рјешења о кућној изолацији, саопштено је на данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације општине Србац.

Од овог броја, око 14 њих је имало директан контакт са зараженом особом из Kукуља, али немају симптоме обољења и морају строго да се придржавају изречених мјера и максимално смање контакт са укућанима и не напуштају своје домове. Остала лица су стигла из земаља захваћених корона вирусом и за њих такође важи забрана кретања и кућна изолација.

Kомандант штаба и начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да се највећи број људи придржава наредби и додао да је надлежним општинским службама пријављено да се неколицина њих слободно крећу, што ће се оштро санкционисати.

Ових дана је примљено доста анонимних пријава путем телефонског броја 066 623 364, што ће бити настављено и у наредном периоду.

Начелник истиче да је општинска инспекција заједно са комуналном полицијом и припадницима Полицијске станице кренула у ригорознију контролу и сви који не буду у својим домовима, а издато им је рјешење, биће кажњени у складу са законским одредбама, што је и препорука ресорног министарства.

У неколико србачких села уочена су окупљања грађана која нису оправдана, нити су у складу са изреченим наредбама, а мјештани су, по ријечима командира Полицијске станице Србац, Небојше Новаковића, упозорени да ће такве појаве бити строго кажњиве.

“Сваког дана се пронађе неколико нових лица која се нису пријавила да су стигла из иностранства и појачаћемо рад у том погледу. Сви они који приликом преласка границе добију рјешење о кућној изолацији, или им оно буде уручено од стране наше инспекције, дужни су да покажу одговорност и пријаве се хигијенско-епидемиолошкој служби у Српцу”, рекао је начелник Драгосављевић.

Сједници штаба су присуствовали представници Дома здравља Србац, директор Мирко Стојић и докторица Тамара Никичевић који су рекли да је најважније да таква лица уђу у систем и буду евидентирана, како би се могло пратити њихово стање и у том погледу позвали грађане да пријаве све оне за које сумњају да се нису јавили медицинској служби или не поштују мјере кућне изолације.

Посебно се скреће пажња грађанима да се у случају респираторних тегоба, прво јаве телефонски свом породичном љекару. Они апелују да пацијенти који не долазе из земаља захваћених корона вирусом и нису били у контакту са зараженима, а имају симптоме прехладе или грипе, треба прво да буду прегледани од стране свог породичног љекара у Дому здравља или приватној здравственој установи, а да се тек у случају сумње на корона вирус затражи љекарска помоћ у хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља.

На сједници штаба још једном су издате препоруке грађанима да се минимално крећу, а лицима старијим од 65 година не препоручује се да уопште излазе из стана у циљу њихове заштите као најугроженије категорије становништва.

“Предузимају се активности да се помогне особама којима је помоћ заиста неопходна у овом тренутку. У сарадњи са Центром за социјални рад радимо на изради спискова старих, болесних и непокретних лица, нарочито оних који су у стању социјалних потреба како бисмо им помогли преко повјереника штаба и предсједника Савјета мјесних заједница. У том погледу позивам све грађане да се такође организују и помогну старијим лицима у свом окружењу како би им олакшали да дођу до неопходних намирница, хигијене и лијекова. Сви морамо показати солидарност у овим тешким тренуцима”, рекао је начелник Драгосављевић.

Додаје да ће се помоћ у том погледу остварити и преко Волонтерског сервиса Републике Српске који ради на анимирању волонтера по свим локалним заједницама заједно са Републичком управом цивилне заштите, а на анимирању волонтера ангажовао се и Црвени крст Србац.

“У наредним данима обићи ћемо привредне субјекте како бисмо се увјерили да ли су подузели све мјере превенције. Такође ћемо покушати обезбиједити дезинфекциона средства преко Института за јавно здравство како би етажне заједнице извршиле дезинфекцију својих простора”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он препоручује да се ангажују резервни љекарски тимови у случају да дође до ширења заразе међу здравственим радницима у Српцу, а у том погледу своју помоћ су већ обећали пензионисани љекари из наше општине.

Због пандемије вируса корона смањен је и број дјеце у србачком вртићу, тако да их је тренутно свега троје који долазе редовно у ову предшколску установу. Издата је препорука да вртић прилагоди своје радно вријеме и обим активности у складу са потребама и новонасталом ситуацијом.

Договорено је да се у складу са закључком кога је јуче издао Републички штаб за ванредне ситуације припреми нова наредба о радном времену на подручју општине Србац о чему ће јавност бити накнадно обавијештена.

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији, објављеног јуче у поподневним часовима, у Републици Српској нису регистроване нове особе код којих је потврђено присуство новог вируса корона, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске

У Републици Српској до сада је потврђено 29 случајева позитивних на нови вирус корона. (Бањалука-23, Челинац-2, Лакташи-1, Србац-1, Прњавор-1 и Модрича-1).

Све особе су стабилног здравственог стања.

Тренутно су у Републици Српској под здравственим надзором 8.64 особе које су допутовале из подручја захваћених вирусом САРС-ЦоВ-2.

Из здравственог надзора изашло је укупно 245 особа.

Такође, тренутно је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у изолацији 10 особа (три особе позитивних на тест вируса корона и 7 особа у изолацији).

До сада је из болничке изолације Универзитетском клиничком центру Републике Српске изашло укупно 78 особа.

 

Comments are closed.