Предузећима омогућена исплата најниже плате са доприносима
28. априла, 2020.
Нова наредба о радном времену у Српцу важи до 11. маја, продужен рад трговина до 19 часова
28. априла, 2020.

Небојша Шарић из Каоца уловио сома тешког 20 килограма на Врбасу

Да је ријека Врбас богата великим примјерцима рибе потврдио је дугогодишњи риболовац Небојша Шарић (40) из Каоца који је уловио сома капиталца тешког 20 килограма.

Сома је уловио код моста у Гламочанима гдје је недавно пецао са колегом Далибором Шаулом са којим најчешће прекраћује вријеме пловећи Врбасом и Савом.

“Имао сам осјећај да би могло бити доброг улова, јер је Врбас био замућен тог дана а водостај повећан, што су добри услови за хватање капиталних примјерака. Послије сат времена упорног забацивања осјетио сам снажан ударац на варалицу и одмах сам узвикнуо: “Ево га”. Далибор је извукао своју варалицу и одложио штап да ми направи мјеста за борбу са рибом и евентуално да помогне у њеном извлачењу”, прича Небојша.

Како каже, сом је доказао да је силовит и снажан борац јер су га успјели савладати тек након десетак минута жестоке борбе.

“Ловили смо око потопљених клада у води а дрил на машиници је био затегнут до максимума. Када се први пут појавио на површини, сом је од силног бијеса ударао репом по води и прскао по нама. Тек тада смо увидјели да имамо озбиљну рибу на штапу. Након мукотрпне борбе, Далибор га је са лип-грипом успио ухватити за уста из првог покушаја и извући”, прича Небојша.

Додаје да је до овог вриједног улова успио доћи са штапом Спортекс дужине 2.4 метра и јачине 90 грама бацања, уз машиницу Daiwa BG 4000 и струну Power Pro 0.32 милиметра. Користио је варалицу главињару Sharky Lures од 65 грама коју сам производи за личне потребе.

Риболовом се бави већ више од три деценије, али како каже, ово му је до сада највећи трофеј у каријери.

“Хватао сам сомове од 16 и десет килограма и смуђа од шест килограма, а оних ситнијих је било безброј. Ишао сам на многа такмичења и увијек постизао солидне резултате. На такмичењу у Сремској Митровици прије пола године освојио сам награду за највећу уловљену рибу. Тада сам упецао буцова од 4,5 килограма”, рекао је Небојша, који има три кћерке које радо иду са њим на воду.

Нада се да ће нека од њих такође постати риболовац.

“И ја сам заволио пецање још од малих ногу уз свог оца, који је такође био добар риболовац”, каже Небојша и истиче да Србац има добре услове за бављење риболовом те да водне ресурсе ове општине треба чувати.

Небојша Шарић је редован члан Риболовачког удружења “Бистро” из Српца, а међу првима који су га позвали и честитали био је рибочувар Драгиша Требовац. Честитке на оствареном улову добио је и од бројних пријатеља и колега риболоваца на друштвеним мрежама.

 

Comments are closed.