Пријем начелника општине Млађана Драгосављевића за фолклораше из пет земаља
9. новембра, 2019.
Пето Мотајичко зимско прело напунило спортску дворану у Српцу
11. новембра, 2019.

Не блиједи сјећање на погинуле борце из Ножичког и Старог Мартинца

У мјесним заједницама Ножичко и Стари Мартинац протеклог викенда одржани су парастоси за борце који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату. Помен је организовала Борачка организација Србац у сарадњи са мјесним борачким организацијама из ових села и Одбором за његовање традиције ослободилачких ратова општине Србац.

Истовремено је одата почаст и положено цвијеће на споменике погинулим борцима и жртвама фашистичког терора у Другома свјетском рату.

Парастос је служио свештеник ножичке парохије Живко Илић у присуству чланова породица погинулих бораца, делегације Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, те делегације Борачке организације, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, СУБНОР-а, мјесних борачких организација и других.

У протеклом рату су из Ножичког страдали: Kрстан Громилић, Жељко Милановић, Радивоје Љубојевић, Петар Бабић, Ранко Звонар, Горан Михајловић, Саша Kрминац, Славиша Јовичић, Тихомир Новковић, Ранко Петковић, Гојко Шаула, Небојша Петковић, Синиша Савић, Зденко Њежић, Младен Вранчић и Драгомир Драгојевић.

На споменику у Старом Мартинцу уклесана су имена и ликови четворице погинулих бораца. То су Гојко Ждрња, Зоран Марић, Драго Марчета и Рајко Звиздало.

Пригодну бесједу одржао је свештеник Живко Илић који је подсјетио да нема веће љубави од оне када неко положи живот за ближњег свога.

„То је најузвишенији чин, а на нама преживјелима је скромна, али часна обавеза да организујемо овакве парастосе и поменемо њихова имена, јер код сваког помена, њихову душу подижемо за један степеник више у вјечном животу царства небеског“, рекао је свештеник Илић.

 

 

Comments are closed.