Православни храм у Ћукалима стављен под кров
14. јула, 2020.
Петровданска трансверзала окупила само србачке планинаре
15. јула, 2020.

Настављена акција изградње куће за петочлану породицу Шпирић из Мартинца

Акција изградње куће за петочлану породицу Јове Шпирића из Старог Мартинца, под називом „Kућа од срца“, настављена је ових дана након краће паузе због пандемије вируса корона.

Завршено је постављање електро и водоводних инсталација а у току је малтерисање куће, рекао је један од координатора акције, Мирослав Ћетојевић.

Он каже да је обезбијеђен цемент, креч и љепило за плафоне уз помоћ једног донатора који је желио остати анониман. Захвалност упућује и Божи Добрњцу из Ножичког на симболичној новчаној донацији и Дарији Јефтић из Пријебљега која је такође помогла акцију.

“Акцију су до сада подржали бројни донатори из цијеле србачке општине који су помогли набавку грађевинског материјала а међу њима се посебно истичу Шумска управа из Српца и Општина Србац која је за ове намјене из буџета издвојила двије хиљаде KМ”, рекао је Ћетојевић.

Очекује се да ће сви радови бити завршени до почетка зиме чиме ће Шпирићи добити неупоредиво боље услове за живот јер се њихова стара кућа налазила у плавном подручју Врбаса и до сада чак седам пута била на удару поплава.

Шпирићи су годинама издвајали средства за поправку куће, али су елементарне непогоде стално причињавале нова оштећења, због чега је њихов дом временом постао неуслован за живот. Одлучили су да се скрасе на другом мјесту и штедјели новац за куповину плаца, али за изградњу куће нису имали довољно средстава, па су им у помоћ прискочили хуманисти из Мартинца и Ножичког.

“Радови су почели још прошле године и било је у плану да буду готови до прошле зиме, али нисмо жељели журити јер смо чекали да се прикупи довољно средстава како бисмо посао привели крају на квалитетан начин. На изградњи куће ангажовани су локални мајстори који су искусни у овом послу”, истакао је Ћетојевић.

Нова кућа ће имати четири собе са дневним боравком и купатилом. Покривена је још у септембру прошле године а сада предстоји унутрашње уређење, за шта ће такође требати издвојити значајна средства.

Сви људи добре воље који су спремни да новчано помогну могу се јавити покретачу акције Дарки Ћетојевићу на број телефона 065/286-880 или Мирославу Ћетојевић на телефон 066/422-452.

Породица Јове Шпирића избјегла је током рата из Доњег Вакуфа. У домаћинству живи троје малољетне дјеце узраста од 8 до 13 година за које су потребна значајна средства, како за школовање, тако и за храну и гардеробу. У породици је запослена само мајка Рада док отац Јово ради повремене послове за дневницу.

 

Comments are closed.