Обавјештење о увиду у поступак издавања еколошке дозволе за погон неопасног отпада у Кладарима
12. октобра, 2021.
Дјечији град отворен за малишане до 14. октобра
12. октобра, 2021.

Народна библиотека Србац увезана у библиотечко-информациони систем „Kобис“

У посјети Народној библиотеци у Српцу ових дана је боравила Жељка Kомленић, руководилац виртуелне библиотеке Републике Српске, иначе запослена у Народној и универзитетској библиотеци РС која је србачку библиотеку укључила у јединствени библиотечко-информациони систем ,,Kобис“ који је формиран 2013. године.

Библиотека у Српцу је 37. библиотека у Српској која је укључена у овај систем са циљем да се формира јединствен колективни каталог за све библиотеке у Републици Српској.

Постајући чланица ,,Kобис“ система, свака библиотека има могућност да преузима већ обрађену библиотечку грађу, чиме се постиже уштеда времена, транспарентност фондова библиотека, доступност публикација , као и могућност међубиблиотечке позајмице.

,,Kобис систем РС је библиотечко-информациони систем и подразумијева аутоматизацију свих сегмената библиотекарског пословања. Увођењем библиотеке у Српцу у овај систем корист ће имати и запослени у библиотеци и крајњи корисници услуга, односно читаоци“, рекла је Kомленић.

Циљ сваке библиотеке јесте да оно што прикупи и обради као своју грађу пружи на увид и кориштење за све своје кориснике.

„Тако ће научни радници, студенти, школарци и сви грађани моћи на свом мобилном телефону преузети апликацију и приступити фондовима библиотека увезаних у овај систем и да наруче потребну књигу или публикацију из било које библиотеке у Републици Српској преко најближе библиотеке које сте члан“, рекла је Kомленић.

Comments are closed.