Удружење жена Србац озваничава почетак рада у сриједу 4. марта у Дому културе
26. фебруара, 2020.
Презентација јавног позива за додјелу бесповратних средстава пословним субјектима
26. фебруара, 2020.

Народна библиотека Србац дигитализацијом побољшала пружање услуга читаоцима

Народна библиотека Србац побољшала је квалитет услуга које пружа својим читаоцима јер ће од сада у сваком тренутку моћи дигиталним путем провјерити стање свог књижног фонда и на сличан начин се увезати са библиотекама у окружењу, а све у циљу да читаоци брже и лакше дођу до жељеног наслова.

То је омогућено увезивањем у међународни систем обраде књига чиме је србачка библиотека награђена од стране Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске за добар рад у протеклом периоду.

Србачка библиотека је тако постала пуноправни члан библиотечко-информационог система COBISS.RS а уговор у име културне установе из Српца са Народном и универзитетском библиотеком потписао је директор Бранко Савановић. Уговор су потписале и Народне библиотеке из Градишке, Kостајнице и Kотор Вароша.

Директор Народне библиотеке Србац, Бранко Савановић, рекао је да је уласком у овај систем омогућено да читалац дође до књиге која му је потребна, без обзира на то да ли се у том тренутку налази на стању у србачкој библиотеци.

“Kада наш члан дође и затражи одређену књигу, брзом провјером у бази података ћемо видјети да ли је имамо на стању. Ако је издата, систем ће нам показати која је најближа библиотека у близини Српца која има наведену књигу и ми ћемо је обезбиједити међубиблиотечком позајмицом и доставити читаоцу”, истакао је Савановић.

Он је похвалио овакав начин електронске обраде књижног фонда, истакавши да ће се у сваком тренутку брзом провјером у бази података знати ко је подигао књигу, у које је вријеме издата и гдје се тренутно налази.

“Тренутно су овим системом обухваћене балканске земље, али би требало доћи до уједињавања па ћемо добити могућност сарадње и са библиотекама широм свијета. Тако ћемо моћи одговорити и на разне упите неких библиотека са других континената”, додао је Савановић.

Према његовим ријечима, србачка библиотека није имала финансијску могућност да уђе у овај систем јер се приступ плаћа хиљаду евра а мјесечна претплата износи око 50 евра, али је уз помоћ Народне и универзитетске библиотеке РС ријешен тај проблем.

“Наша матична библиотека нас је тиме наградила за добре резултате у задње вријеме и платила приступ овом систему у наредних пет година, што ће бити уштеда од око четири хиљаде евра за нашу установу”, истакао је Савановић.

Заједница југословенских националних библиотека прихватила је 1987. године систем узајамне каталогизације као заједничку основу библиотечко-информационог система и система научних и технолошких информација Југославије, а улогу носиоца развоја организационих решења и програмске опреме преузео је Институт информацијских знаности (ИЗУМ) из Марибора.

ИЗУМ је 1991. године промовисао систем COBISS (Kооперативни онлине библиографски систем и сервиси) као надградњу система узајамне каталогизације. Због распада Југославије, библиотеке ван Словеније су потом иступиле из заједничког система узајамне каталогизације, али постепено су скоро све обновиле сарадњу са ИЗУМ-ом и данас у својим државама изграђују аутономне библиотечко-информационе системе на платформи COBISS-а са узајамном каталогизацијом у мрежи COBISS.Net.

У Босни и Херцеговини постоје два система, јер се Република Српска 2013. године одлучила за успостављање аутономног система COBISS.RS.

 

Comments are closed.