Заказана Дјечија бициклијада у Српцу 21. априла у склопу међународне трке “Београд-Бања Лука”
27. марта, 2019.
Омладински савјет организује турнир у малом фудбалу у центру Српца
28. марта, 2019.

Народна библиотека препознала литерарни таленат србачких основаца

У сваком дјетету се крије одређени таленат, било да се ради о умјетности или спорту, природним и друштвеним наукама или неким другим сферама друштвеног живота. Многа од њих посједују таленат за писање који врло често остаје неоткривен или тек дође до изражаја у каснијем животном добу а врло је важно да се он препозна и гради од најранијих дана како би се дјеца од ране младости усмјеравала и развијала на прави начин.

Ово је била мисао водиља Народне библиотеке Србац која је у склопу обиљежавања Међународног дана жена расписала конкурс за талентоване основце који воле и умију да пишу, а на радост радника ове културне установе, пријављен је велики број литерарних радова.

Радове је оцјењивао стручни жири у саставу: Гордана Ђукић, Бранка Санчанин и Нада Миловановић а најбољима од њих 25. марта у зборници основне школе уручене су пригодне награде.

Награде су уручене по тријадама, а прво мјесто у категорији литерарних радова ученика од првог до трећег разреда припало је Тини Готовац која похађа први разред подручне школе у Ножичком. Друго мјесто је освојила Марија Савић, ученица првог разреда из исте школе а треће Андреа Новаковић из одјељења трећег два из Српца.

У категорији ученика од четвртог до шестог разреда најбоља је била Јована Илић, ученица петог разреда из Ножичког. Друга је била Сара Рацковић из одјељења шестог три из Српца а трећи Саша Видовић из четвртог разреда подручне школе у Новој Веси.

Прво мјесто у категорији ученика од седмог до деветог разреда припало је Амелу Мујичићу, ученику седмог разреда из подручне школе у Kобашу, друго мјесто је заузео Алекса Пантелић из одјељења седмог један из Српца а треће Јована Драгојевић из седмог разреда из Kобаша.

Посебна награда стручног жирија уручена је наставници разредне наставе Радани Пантелић и њеном првом разреду у Ножичком јер су сви првачићи, који тек уче прва слова, послали своје литерарне радове.

Награде ауторима најбољих литерарних радова уручили су директор Народне библиотеке Бранко Савановић и предсједница стручног жирија Гордана Ђукић а додјели су присуствовали сви добитници награда са својим наставницима, као и управа школе.

Овим конкурсом потврђена је добра сарадња између Народне библиотеке и Основне школе “Јован Јовановић Змај” Србац чији је заједнички циљ да мотивишу ученике да своје слободно вријеме проведу квалитетно уз књигу, стекну читалачке навике и развијају своје писмено и усмено изражавање.

“Сарадња између наше двије установе се развија током цијеле школске године и посебно смо захвални Народној библиотеци што је у јануару ове године наградила ученике шестог три одјељења централне школе из Српца бесплатним учлањењем за ову годину јер су на крају првог полугодишта школске 2018/19. године имали најбољи просјек – 4,36”, рекао је директор школе Славко Драгосављевић.

Директор Народне библиотеке Бранко Савановић рекао је да је литерарни конкурс испунио своју сврху, а то је да подстакне младе да се баве писањем и упозна јавност са талентованим ученицима.

“Многа дјеца пишу у својим домовима а неки су направили своје прве литерарне радове још у предшколским данима. Наша жеља и обавеза је да их мотивишемо да то чине што чешће и да оно што су написали не остане скривено од очију јавности јер се међу њима можда крију будући писци који ће једног дана створити значајна литерарна дјела и тако обогатити нашу завичајну збирку каквом се може похвалити мали број општина у Републици Српској”, рекао је Савановић.

Kао потврда да је Србац одувијек био расадник талената за писање свједочи велики број ученичких радова који су објављени у књижевним збиркама србачке Просвјете “Сусретања” и књизи Гордане Ђукић “Небо пуно бисера”, а неки од њих су у својим школским данима објавили властите поетске збирке, попут Лидије Ножанић, Невене Тривунић и других.

Директор Народне библиотеке Бранко Савановић каже да је ово само једна од активности којом су отворили прољећну сезону у овој установи, а прво наредно културно дешавање биће изложба “Немањићи – рађање краљевине” на којој ће бити представљени костими, оружја, оруђа и фотографије сценографије стваране за истоимену серију Радио телевизије Србије.

“Аутор изложбе је Петар Ђиновић који је и директор галерије РТС-а. Поставка ће пружити увид у средњовјековни живот српског народа и планирано је да је организовано посјете сви ученици основних и средњих школа а биће отворена и за све друге грађане наше општине. О тачном датуму отварања изложбе јавност ће бити на вријеме упозната”, рекао је Савановић.

Дијелови овог текста и фотографије преузети су са интернет странице Основне школе “Јован Јовановић Змај” Србац

 

 

Comments are closed.