Шест нових случајева вируса корона у Српцу, заражене по три мушке и женске особе
21. августа, 2020.
У току санација врбаско-савског насипа, завршетак пројекта планиран до краја године
21. августа, 2020.

Напредује изградња претоварне станице у Повеличу, начелник Млађан Драгосављевић обишао градилиште

Изградња претоварне станице у Повеличу, која ће служити за потребе Kомуналног предузећа “Kомуналац”, напредује предвиђеним интензитетом и очекује се да ће радови бити окончани у току идућег мјесеца.

Градилиште су данас обишли начелник општине Млађан Драгосављевић и директор Kомуналца Богољуб Билановић који су изразили задовољство што ће се на овај начин дугорочно ријешити питање одвоза отпада са подручја србачке општине.

“Ово је за нас веома битан пројекат јер ће изградња претоварне станице омогућити да се сав отпад са подручја наше општине превезе на регионалну депонију у Рамиће. Ради се о ненасељеном подручју, што је био битан предуслов, иако изградња овог објекта не представља угрожавајући фактор по животну средину будући да ће станица служити само да се отпад пребаци из мањих камиона у полуприколицу већег капацитета и одмах транспортује у Рамиће”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он додаје да је у завршној фази и изградња пречистача отпадних вода, кога гради Перутнина на овој локацији, што ће додатно утицати на еколошки аспект и омогућити да се ријеши још један дугогодишњи проблем.

Вриједност радова на изградњи претоварне станице износи 70 хиљада KМ а на градилишту је ангажовано грађевинско предузеће „Градис инвест“ из Српца. Радове који се изводе на површини од 4868 квадратних метара финансира Kомуналац из властитих кредитних средстава.

“За наше предузеће, али и за све грађане Српца, ова инвестиција је од огромног значаја јер ћемо за четири путе појефтинити трошкове транспорта комуналног отпада до Рамића. Умјесто да возимо отпад двадесет пута на регионалну депонију, сада ћемо исте количине моћи превести у пет наврата. Тиме ће и привремена депонија у Српцу престати са радом а уз помоћ Општинске управе тражиће се финансијска средства од донатора за њену санацију”, рекао је Билановић.

Према његовим ријечима, одвозом отпада са подручја србачке општине обухваћено је 1500 физичких и 250 правних лица а мјесечно ће бити транспортовано у Рамиће око 150 тона отпада.

“Приликом израде пројектне документације обухватили смо и другу фазу пројекта која подразумијева изградњу рециклажног дворишта и надстрешнице гдје ћемо отпад у виду папира, стакла, пет амбалаже и слично одвојити и користити у комерцијалне сврхе, чиме ће се додатно смањити количина отпада коју будемо одвозили у Рамиће а самим тим ће се смањити и трошкови”, истакао је Билановић.

Поред изградње претоварне рампе, у плану је и набавка нове полуприколице и камиона тегљача а укупна инвестиција износиће око 120 хиљада KМ.

 

 

Comments are closed.