Почео упис у нови циклус активности удружења „Ц.Е.З.А.Р.“
10. фебруара, 2021.
Општина Србац планира унаприједити пословно окружење кроз BFC SEE програм
10. фебруара, 2021.

Напредује изградња кућа за мјештане слабијег имовног стања из Разбоја Љевчанског

Мјештани Разбоја Љевчанског Драгољуб Сивац и Зоран Црномарковић ове године ће коначно ријешити своје стамбено питање захваљујући бројним пријатељима из села и донаторима који им помажу у изградњи нових кућа.

Kућа за Драгољуба Сивца, који се налази у стању социјалних потреба, почела је са изградњом у јануару ове године у склопу Програма за опоравак од поплава – стамбено збрињавање, који се финансира у оквиру Развојног програма Уједињених нација.

Протеклог викенда је овај објекат стављен под кров чиме су створени услови да се крене са унутрашњим уређењем.

Током викенда је извршено и постављање столарије на кући демобилисаног борца слабијег имовног стања, Зорана Црномарковића, којем се гради нови дом уз помоћ Фонда солидарности Борачке организације Србац.

Набавку столарије финансирали су једним дијелом донатори из Холандије који су поријеклом из Разбоја, Велимир Љубојевић и Драго Црномарковић, док је преостали дио средстава обезбиједио један од иницијатора акције и одборник Јордан Kуваља уз подршку Општинске управе.

„Увијек има добрих људи који су спремни да помогну нашим суграђанима, што се показало и овог пута. На руку нам иде и лијепо вријеме тако да се радови одвијају планираним интензитетом и надам се да ћемо ускоро створити потребне услове за њихово усељење“, рекао је Kуваља.

Он истиче да се куће налазе једна до друге и додаје да је плацеве за изградњу обезбиједила Мјесна заједница Разбој Љевчански у сарадњи са Општином Србац.

Драгољуб Сивац је живио у трошној кући која је готово у потпуности оштећена у поплавама 2014. године, након чега је постала неусловна за живот. Након поплава је адаптирао једну просторију у помоћном објекту гдје живи протеклих шест година у веома тешким материјалним условима.

Зоран Црномарковић је на озренско-возућком ратишту доживио тешко рањавање и вишеструки прелом ноге. Живио је у неусловним просторијама и самостално није био у могућности обезбиједити неопходне стамбене услове..

УНДП је издвојио највећи дио средстава за рјешавање Драгољубовог стамбеног питања а Општина Србац финансијски учествује са износом од 5000 KМ, уз обезбјеђење потребних грађевинских дозвола и довођење струје, воде и канализације.

Фонд солидарности Борачке организације је осигурао комплетан грађевински материјал за Зорана Црномарковића у вриједности од четири хиљаде KМ, док је предузеће “Хидрокоп” пружило помоћ у неопходним количинама шљунка, пијеска и бетона. Захвалност се упућује и комшијама, саборцима и другим мјештанима који су бесплатним радом допринијели да се кућа изгради.

 

Comments are closed.