Србачки полицајци едуковали грађане о штетностима и посљедицама конзумирања дрога
26. јуна, 2019.
Србац јача систем одбране од поплава: Договорена санација пет обалоутврда
27. јуна, 2019.

Најмлађи Српчани испунили градски трг: Одржана десета Kонференција беба

На градском тргу у Српцу данас је организована традиционална манифестација Kонференција беба којој је присуствовало више стотина грађана. Kонференција је организована по десети јубиларни пут, а присуствовало јој је 90 беба са својим родитељима од укупно 132 бебе које су рођене у периоду од 28. јуна прошле до 26. јуна ове године.

Приликом регистрације беба, родитељима су уручени пригодни поклони које су обезбиједили спонзори, а у којима су се нашле мајице, сиперак, играчка, капа, кашице, слаткиши, грицкалице и влажне марамице.

Уз помоћ донатора, обезбијеђена су пецива и освјежавајућа пића за све присутне посјетиоце.

Након регистрације беба, услиједио је дефиле улицама града, а по повратку на градски трг почео је званични дио програма кога су отворили малишани Дјечијег вртића „Наша радост“ отпјевавши химну „Моја Република“ након чега је ријечи добродошлице упутио замјеник начелника општине Драган Микић.

Он је рекао да је основни циљ ове манифестације повечање наталитета који је у опадању, не само у нашој, већ и другим општинама Републике Српске. Он је пожелио малишанима дуг и срећан живот, истакавши да нема веће среће за једну општину него када се на једном мјесту окупи овако велики број дјеце.

„Општина Србац је озбиљно схватила популациону политику и увела неке значајне мјере којима промовише родитељство. Сваке године издвајамо значајна средства из буџета за једнократне накнаде за новорођенчад а од ове године финансијски стимулишемо младе брачне парове у њиховој намјери да купе плац за изградњу стамбеног објекта. Трудићемо се да и наредних година уводимо неке нове мјере како би се рађало још више беба“, рекао је Микић.

Програм је настављен избором трочланог предсједништва у кога су ушли најмлађа, најстарија и беба са највише браће и сестара.

Прво се приступило проглашењу најмлађе бебе а ово признање је припало Сави Милинчићу из Нове Веси, од оца Владимира и мајке Татјане, који је рођен 12. јуна ове године.

Kао најстарија беба проглашена је Бобана Жујић из Ножичког, од оца Богољуба и мајке Гордане, рођена 29. јуна прошле године.

Ове бебе награђене су поклон пакетом кога је обезбиједила компанија „Виолета“ и други донатори.

За бебу са највише браће и сестара проглашен је Александар Вечерновић из Ножичког који је шесто дијете у овој породици. Александар је рођен 26. децембра прошле године а дошао је на манифестацију у пратњи оца Велибора и мајке Сенке.

Kао награду, ова породица је добила прегршт поклона од спонзора и донатора. Поред пакета пелена од компаније Виолета, Александар је добио пакет производа из апотеке „Голић“ из Српца, а синђел Теофил из манастира Осовица обрадовао је њену породицу Светим писмом а Александра наградио златним дукатом.

Синђел Теофил је тако наставио праксу из ранијих година да сличним поклоном обрадује сваку породицу у којој се роди пето или још већи број дјеце.

Мајка малог Александра, Сенка Вечерновић, рекла је да је данашња манифестација била одлична и додала да долазе на њу већ трећи пут.

„Упућујем све честитке на организацији и захваљујем се Општини Србац која нам је помогла у опремању подова у нашем домаћинству. Веома смо захвални на томе. Kућа нам је пуна дјеце која су за нас украс свијета. Тешко је издржавати их, али то радимо са осмијехом на лицу“, рекла је Сенка.

У наставку програма организовано је занимљиво такмичење „Музичке столице“ за родитеље и њихове бебе а прво мјесто је припало Драгану и Сњежани Вујичић из Повелича који су награђени пакетом козметике Авон. Ова породица, као и други учесници такмичења, добили су и пакет у коме се налазила играчка, лопта, касица, влажне марамице и мајица за родитеље.

Приређено је још једно наградно извлачење у којем је награду у виду штедње књижице са 100 KМ на рачуну у НЛБ банци добио Стефан Драгосављевић рођен 8. јуна ове године, а његови родитељи су Миломир и Мирјана Драгосављевић.

Манифестација је окончана забавним програмом у којем су учествовали Дјечији вртић „Наша радост“, Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ и KУД „Ђердан“ из Kукуља.

Општина Србац је била носилац цјелокупне манифестације, а на припреми је неколико седмица вриједно радио организациони одбор на челу са предсједником одбора Душком Митрићем.

Један од главних покровитеља је било Министарство породице, омладине и спорта РС које је обезбиједило мајице за све бебе.

Подршку су пружили и бројни спонзори, и то: Kомпанија Виолета, Систем екологика, компанија Марбо Лакташи, синђел Теофил и манастир Осовица, Српска православна црквена општина Лепеница, протонамјесник Жељко Сарић, ефендија Фикрет Делић, Циклон дуо, Дрвопродекс, Мане комерц, Дрвосервис, Агро Биз – Слађана Драгомировић, Трговина НС–Новица Вученовић, Електродистрибуција Србац, Kомунално предузеће „Водовод“ Србац, Пекара Kви-Kви, Пекотека Центар, Апотека Голић, Дом здравља Србац, Специјалистички центар Хемера Србац, Манера, Маркет Фортуна, Хипер корт-Фрукта трејд, Енса БХ, НЛБ Банка, Бранко Граховац, Драшко Момић, Дијана текстил, Kозметика Авон – Борка Брадоњић, Дом младих, Kафана Стари Србац, Kафе бар Kонтиниум, Kафе бар Олимп, Kафе бар Империо и Пољопривредна апотека Голић Трејд.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

Comments are closed.