Србац јача систем одбране од поплава: Договорена санација пет обалоутврда
27. јуна, 2019.
Здравко Ђукић побједник шаховског првенства пензионера
27. јуна, 2019.

Начелник угостио фолклораше из четири земље, заиграло се и коло на градском тргу

Начелник општине Млађан Драгосављевић организовао је данас пријем за учеснике међународне фолклорне манифестације – Видовданског сабора „Бошча“ који се вечерас одржава у Дому културе у Српцу у организацији Ансамбла народних игара „Лијевче“ из Разбоја Љевчанског.

На пријем су се одазвали представници KУД „Јелица“ из Црне Баре (Богатић-Србија), Ужогродског колеџа културе и умјетности „Ужгород“ из Украјине, KУД „Зеленгора“ из Гацког, Школе за народни танци „Севдице“ из Софије и АНИ „Лијевче“ Разбој, а поред њих вечерас ће наступити и малишани Дјечијег вртића „Наша радост“.

Упутивши им добродошлицу у Србац, начелник Млађан Драгосављевић је рекао да наша општина воли фолклорна дешавања и да се увијек одазове велики број грађана на манифестације овакве врсте.

„Надам се да ћете из Српца понијети лијепе успомене и да ће овај концерт постати традиција. Не сумњам да ћемо уживати у лијепом програму кога је припремио ансамбл Лијевче који има богато искуство у организацији оваквих манифестација“, рекао је начелник Драгосављевић.

Пријему је присуствовао и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, који је рекао да Србац има богату традицију фолклора јер активно дјелује чак шест фолклорних друштава са бројним секцијама и подсекцијама.

„Општинска управа подржава њихов рад и издваја средства из буџета за њихове активности. Ансамбл Лијевче је једно од најактивнијих друштава у нашој општини а њихов вечерашњи концерт подржан је у склопу општинког календара културних и спортских манифестација“, рекао је Михољчић.

Предсједник АНИ „Лијевче“, Јордан Kуваља, рекао је да њихов ансамбл броји 70 чланова, од чега 35 њих похађа млађу групу а остатак чини први ансамбл.

„Активно радимо на његовању традиције и обичаја села Лијевча поља и припремили смо за вечерас веома садржајан програм, а посјетиоце ћемо обрадовати и једном новом кореографијом“, рекао је Kуваља.

Долазак фолклорних друштава из Украјине и Бугарске омогућен је уз помоћ Удружења за очување традиције из Приједора који тренутно организује вишедневни фестивал „Kозарско коло“ чија завршница је планирана сутра навече великим концертом у Приједору. Међу 20 ансамбала из шест земаља, на приједорском фестивалу наступају и вечерашњи гости Лијевча што је примјер добре сарадње између друштава из Српца и Приједора.

Предсједник овог удружења Жељко Шормаз каже да је захваљујући доброј сарадњи са предсједником АНИ „Лијевче“, Јорданом Kуваљом, врло брзо договорено да у Српцу гостују фолклораши из Украјине и Бугарске и представе србачкој публици своју традицију и обичаје.

„Гостовао сам у много градова али ријетко гдје сам наишао на гостопримство као у Српцу. Намјера нам је да што више сарађујемо са градовима у окружењу и да сваке године најмање двије општине из овог дијела Kрајине буду гости нашег фестивала“, рекао је Шормаз.

Он додаје да је њихово удружење јако младо и постоји тек три године, али у њему дјелују људи који се више од 50 година баве очувањем традиције.

“У свом саставу имамо пет одсјека, одсјек за истраживање традиције, други посвећен националним мањинама, трећи ансамблима народних игара и пјесама, четврти школи традиције и пети одсјек је издавачка дјелатност“, истакао је Шормаз.

Пријем у згради Општинске управе окончан је међусобном размјеном поклона а наша делегација поклонила је гостима традиционалне производе у виду меда и ракије.

Након пријема, организован је дефиле учесника на градском тргу а заиграло се и коло, након чега су се учесници упутили у Дом културе гдје од 19 часова почиње званични дио програма.

 

 

Comments are closed.