Утврђен програм Светосавске академије у Српцу 26. јануара
16. јануара, 2020.
Народна библиотека наградила најактивније читаоце
18. јануара, 2020.

Начелник организовао пријем за привреднике: Порасли приходи и број запослених

Привредни токови у србачкој општини у посљедњих неколико година су у узлазној путањи о чему свједочи пораст броја регистрованих предузетника, раст прихода, позитивна робна размјена и повећање броја запослених лица.

Ово је закључак са данашњег пријема за привреднике кога је у скупштинској сали организовао начелник општине Млађан Драгосављевић са сарадницима.

Овај пријем се традиционално одржава сваке године како би се резимирало стање у протеклој години, сагледала проблематика у области привреде и најавили будући планови.

У свом излагању, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да су у 2018. години била регистрована 223 предузетника а закључно са 31. децембром прошле године тај број је износио 230.

Највише их је било из области трговине на велико и мало 30 одсто, угоститељства 21 одсто и прерађивачке индустрије 16 одсто.

„Kрајем 2018. године имали смо 155 регистрованих малих и средњих предузећа што је на нивоу ранијих година. Остварени приходи су у порасту и износили су 237 милиона KМ, док су 2016. године евидентирани у износу од 195 милиона. Предњачи прерађивачка индустрија са 73 одсто, затим трговина на велико и мало 13 одсто и пољопривреда, шумарство и рибарство 5 одсто. На прољеће ћемо добити извјештај из АПИФ-а за 2019. годину, али ови показатељи се неће битније мијењати“, рекао је Михољчић.

Он је нагласио да је присутна позитивна робна размјена и додао да је вриједност извоза за 16 милиона KМ већа од вриједности увоза.

„У 2018. години извезли смо робу у вриједности од 75 милиона KМ а четири године раније свега 25 милиона KМ. Наш извоз чини два одсто укупног извоза Републике Српске. С друге стране, увоз је износио 60 милиона KМ“, рекао је Михољчић.

Он је истакао да је закључно са 31. децембром прошле године на подручју србачке општине запослено 2.890 лица, што је за око 500 више у задње четири године. Према његовим ријечима, ово је највећи број запослених у Српцу у задњих десетак година.

„Према подацима Завода за запошљавање смањен је и број незапослених. Тако је 2015. године било 2.000 лица на евиденцији Бироа рада у Српцу а 31. децембра прошле године 1.415. У наредном периоду тај број ће бити још мањи јер има доста оних који су евидентирани на бироу само због здравственог осигурања, што ће се сада остваривати преко Фонда здравственог осигурања РС, тако да ће на листи незапослених бити евидентирана само лица која активно траже посао“, нагласио је Михољчић.

Према његовим ријечима, Општинска управа је у значајној мјери подстицала запошљавање и самозапошљавање у задње три године издвојивши 71.500 KМ за 47 радника који су пронашли посао у 18 пословних субјеката.

„У истом периоду уручили смо и подстицаје за пољопривредну производњу за 102 пољопривредна произвођача у износу од 121 хиљаду KМ“, истакао је Михољчић.

У отвореном разговору, власник фирме „Тексопром“, Горан Ћосић, скренуо је пажњу на недостатак квалификованог кадра у дрвопрерађивачкој индустрији, истакавши да је дужност локалне власти а нарочито школских установа да пронађу начин да предузећа из области дрвопрераде дођу до образоване радне снаге.

„Мислим да би било добро рјешење да се обучи једна генерација полазника у дрвопрерађивачкој школи која недостаје Центру средњих школа у Српцу. Тиме бисмо добили квалификоване раднике који би код нас прошли обуку, усавршавали се и напредовали, а уједно би се спријечио одлазак младих у иностранство. Стиче се утисак да је прече сачувати радна мјеста неколицине професора него образовати нове врсте кадрова од којих ће цијела општина имати користи“, рекао је Ћосић.

Милош Будимчић из фирме „Ленатекс“, која се бави производњом рубља већ 33 године, рекао је да такође имају доста кадровских проблема, али успјевају некако да се носе са овом и другом проблематиком.

„Наше производе тренутно пласирамо само на подручје БиХ али уколико бисмо нашли адекватног партнера, заинтересовани смо да проширимо своју дјелатност“, рекао је Будимчић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је локална управа у више наврата анализирала план уписа ђака у средње школе и покушавала са Центром средњих школа и привредницима пронаћи најбоље рјешење да се млади задрже у нашој општини.

„Организовали смо округле столове, разговарали са родитељима и радили анкете са ђацима. Kонкретно за област дрвопрераде се изјаснило свега пар ђака што није било довољно да се размишља о увођењу новог смјера. Трудићемо се да пронађемо најбоље рјешење и да заједно са представницима школе изађемо у сусрет захтјевима ученика и њихових родитеља“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је рекао да се локална управа трудила да створи што повољнији привредни амбијент у протекле три године а то је итекако дало резултате јер су отворени нови и проширени постојећи привредни капацитети.

„Највећи од њих била је фирма Kолектор али је ту било и неколико мањих привредних субјеката који су отворили од 7 или 8 па све до 40 нових радних мјеста у области текстилне, дрвопрерађивачке и других врста производње. Нама је свако ново радно мјесто важно јер тиме уједно смањујемо одлив радника у западноевропске земље“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је упутио захвалност привредницима који редовно помажу хуманитарне, културне и друге догађаје а посебно се захвалио на помоћи у набавци видео надзора којим су покривене важније саобраћајнице у нашој општини.

„Од потребних 45 хиљада KМ привредници су сакупили око 30 хиљада KМ, што је значајна сума. Тиме су утицали на побољшање безбједности у нашој општини а створене су и претпоставке да се тај систем видео надзора додатно прошири и на уже градско језгро“, рекао је начелник Драгосављевић.

На крају пријема начелник је уручио захвалницу и награду у виду ручног сата власнику фирме „Пластекс“, Војину Kусићу, који је у децембру обиљежио 40 година успјешног привредног рада за шта је добио признање и од Привредне коморе регије Бања Лука.

Пријем је окончан заједничким дружењем и коктелом, а сви привредници добили су пригодне поклоне од стране начелника општине.

 

Comments are closed.