Општине Градишка, Лакташи и Србац формираће кластер у пољопривреди
18. јуна, 2019.
Умјетници са бардачке колоније стижу у Србац 25. јуна, предавање у Дому културе
19. јуна, 2019.

Начелник општине Млађан Драгосављевић наградио најбоље матуранте

Матуранти основних и средњих школа из Српца који су у досадашњем школовању остварили најбољи успјех награђени су данас на пријему кога је у згради Општинске управе организовао начелник општине Млађан Драгосављевић.

На пријем је позвано 17 ученика Центра средњих школа „Петар Kочић“ и девет ученика основних школа из Српца, Ситнеша и Разбоја који су остварили одличан успјех и примјерно владање или су се истакли на неки други начин током школовања.

Међу њима је била ученик генерације ЦСШ „Петар Kочић“, Соња Стојичевић, која је носилац Вукове дипломе и која је за свој успјех награђена са 300 KМ и таблет рачунаром.

Соња се истакла и у ваннаставним активностима, а у локалној средини је позната као изузетан спортиста, јер је десетак година са успјехом наступала за Тениски клуб Србац, играјући на републичким такмичењима и остваривши пласман међу три најбоља тенисера у Републици Српској у свом узрасту.

„Захваљујем начелнику и његовим сарадницима што су организовали овај пријем и што су препознали наш труд и залагање. Драго ми је што у мојој генерацији има велики број одличних ученика. Надам се да ће они и у наредном периоду наставити са добрим резултатима а нарочито на пријемним испитима факултета које су одабрали. Такође се надам да ће и основци који завршавају школу остварити успјех у средњошколском образовању“, рекла је Соња која планира уписати Медицински факултет у Бањалуци.

Новчане награде у износу од по 150 KМ и таблет рачунар добили су матуранти средњих школа, Филип Делевић и Живојин Сувајац, који су и носиоци Вукове дипломе.

Преосталих 14 матураната ЦСШ „Петар Kочић“, који су током четворогодишњег школовања остварили одличан успјех, награђено је са 100 KМ, а у питању су: Исидора Цвијетић, Андреа Ивановић, Николина Павковић, Ивона Стојић, Ирина Ивановић, Давид Тривунић, Златко Гргец, Ивана Вујичић, Ивана Ивановић, Дарија Милановић, Никола Станишљевић, Мартина Игњатић, Наташа Савић и Дијана Глигорић.

Награде је добило и петоро ученика ОШ „Јован Јовановић Змај“ Србац, међу којима је је била Сузана Стојковић која је проглашена за ученика генерације и која је награђена са 150 KМ.

По стотину KМ добили су вуковци ове школе Тамара Петковић, Валентина Радојчић, Милица Илић и Валентина Вранић.

„Веома сам поносна на остварен успјех, како свој, тако и мојих пријатеља и драго ми је што нас је начелник овако дочекао. Моји наредни планови су да упишем гимназију у Српцу“, рекла је ученица генерације Сузана Стојковић.

Уручене су награде и за два ученика ОШ „Вук Kараџић“ Ситнеши, и то за ученика генерације Александра Чекића који је добио 150 KМ, док је ученик Александар Вучић, који је освојио друго мјесто на републичком такмичењу у атлетици, награђен са 80 KМ. Новчану награду од 80 KМ добио је и његов наставник Мирослав Радовић.

На пријему су награђени и ученик генерације ОШ „Доситеј Обрадовић“ Разбој, Јована Вујичић, која је добила 150 KМ док је вуковац Горана Максимовић награђена са 100 KМ.

Пријему је присуствовао и директор ЦСШ „Петар Kочић“, Миленко Живанић, који је похвалио опредјељеност локалне управе да на овај начин награди најбоље ученике.

„За сваку похвалу је што је начелник одлучио да организује пријем и припреми награде за матуранте који су показали изванредне резултате у учењу и владању и упућујем захвалност на томе у име наше установе. Надам се да ће се овај континуитет наставити“, рекао је Живанић.

Директор ОШ „Јован Јовановић Змај“ Србац, Славко Драгосављевић, рекао је да надарене и добре ученике увијек треба наградити за остварене резултате.

„То је пут којим требамо ићи и у наредном периоду и надам се да ће бити могућности да се издвојена средства још повећају. Ово су све примјерна дјеца. Многи од ових средњошколаца били су ученици србачке основне школе и добро их се сјећам, јер су и тада били одлични ђаци. Неки од њих, попут Соње и Ирине доказали су се играјући тенис и показали да подједнако добро могу учити и бавити се спортом. Вјерујем да ће такав успјех остварити и ученици који тек на годину крећу у средњу школу“, рекао је Драгосављевић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић честитао је свим матурантима на оствареном успјеху, као и њиховим наставницима, професорима и директорима који такође имају заслуге за резултате које су постигли.

„Свјесни смо значаја кога представљате за наше друштво јер сте ви будућност Српца и једног дана ћете преузети руковођење нашом локалном заједницом. Србац је одувијек био расадник талената и свака генерација изњедри један број натпросјечних ученика и студената који касније током живота постану врхунски стручњаци у својим областима. Надам се да ћете се једног дана вратити у Србац како бисте овдје примијенили стечено знање и засновали своје породице“, рекао је начелник Драгосављевић.

Пријему је присуствовао и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, који је рекао да је из општинског буџета издвојено 3.110 KМ за новчане награде матурантима, не рачунајући таблет рачунаре за три најбоља матуранта средњих школа.

Он додаје да локална управа у Српцу из године у годину повећава износ стимулација, како за ученике, тако и студенте државних и приватних факултета.

„Од прошле школске године почели смо стипендирати и вуковце средњих школа који уписују прву годину факултета, а до сада смо стипендирали само студенте друге и виших година студија. Сваке године одобравамо око стотину стипендија а повећали смо и годишњи износ стипендија са 500 на 600 KМ. Уколико буде могућности, у наредним годинама ћемо тај износ још повећати“, рекао је Михољчић.

Према његовим ријечима, од прошле године се исплаћују награде и за успјехе ученика који су се пласирали на једно од прва три мјеста на регионалним и републичким такмичењима, појединачно или екипно, а награде добијају и њихови наставници и професори.

„Износ који исплаћујемо је скроман али важно је да знате да мислимо на вас и да ћемо се трудити да у годинама које долазе тај износ буде још већи“, рекао је Михољчић.

Свим матурантима који су присуствовали данашњем пријему на поклон су уручене и књиге о Николи Тесли, као и поетска збирка пјесникиње Љиљане Перишић и најновији роман србачког књижевника Жарка Шарића “Бијела мама”.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

 

Comments are closed.