Дан Срђевчана у недјељу 28. јула
7. јула, 2019.
Позориште Миленијум из Српца врши упис нових чланова у уторак 9. јула
8. јула, 2019.

Начелник Млађан Драгосављевић прогласио ванредну ситуацију због незапамћеног олујног невремена

Начелник општине Млађан Драгосављевић донио је вечерас одлуку о проглашењу ванредне ситуације због незапамћеног олујног невремена које је данас у поподневним часовима погодило србачку општину и причинило огромне материјалне штете, које ће према првим процјенама бити вишемилионске.

Ова одлука донесена је на сједници Штаба за ванредне ситуације на којој је извршена анализа посљедица невремена и утврђени наредни правци дјеловања. Сједници су присуствовали представници Општинског штаба цивилне заштите, Полицијске станице, Територијалне ватрогасне јединице, Водовода и Општинске управе.

Разлог за доношење овакве одлуке био је олујни вјетар који је око 17 часова протутњао кроз Србац и праћен јаком кишом и градом поскидао цријеп и полупао прозоре на бројним стамбеним и пословним објектима, оштетио возила и саобраћајну сигнализацију, ишчупао из коријена на стотине стабала, причинио штете на електро мрежи и другој инфраструктури широм општине.

На неколико кућа вјетар је буквално почупао кров а значајна оштећења причињена су и на крововима централних основних школа у Српцу и Разбоју као и неколико подручних школа, о чему ће бити обавијештено и ресорно министарство.

Полицијској станици у Српцу пријављена су оштећења на око 15 возила широм србачке општине, од чега је највећи број у ужем градском језгру. Забиљежена су и оштећења возила у неколико мјесних заједница, међу којима је и Бардача гдје је оборено стабло оштетило четири возила на паркингу спортско-рекреационог центра.

Припадници Полицијске станице Србац данас су током цијелог дана евидентирали пријаве грађана и по потреби реаговали на терену, те асистирали припадницима Територијалне ватрогасне јединице који су такође ургентно дјеловали и поред чињенице да је олујни вјетар оштетио кров зграде Ватрогасног дома.

Ватрогасци су током данашњег дана укупно имали 12 интервенција, највећим дијелом на уклањању стабала са путних праваца због чега се саобраћај одвијао отежано на неколико локација. Због стабла које је пало у улици Моме Видовића саобраћај овом улицом, на потезу од зелене пијаце до раскрснице са улицом 11. новембра, једно вријеме је био у прекиду, а због стуба уличне расвјете и стабла који су пали на магистрални пут у улици Данка Митрова, саобраћај се око сат времена одвијао само једном траком.

На уклањању порушених стабала били су ангажовани и радници србачког Kомуналца.

Припадници Територијалне ватрогасне јединице интервенисали су данас и у једном домаћинству ратног војног инвалида у Црнаји а помогли су и заштиту икона и иконостаса у храму Покрова Пресвете Богородице у Српцу од налета воде јер је јака киша дјелимично поплавила храм а олујни вјетар је једним дијелом открио кров са овог вјерског објекта.

На новом храму Васкрсења Господњег у Српцу јак вјетар је са једне од купола ишчупао крст који је на сву срећу пронађен у околини храма.

Олујно невријеме је причинило велике штете и на електро мрежи због чега је већи дио општине данас остао без електричне енергије и упркос надљудским напорима радника Електродистрибуције до вечерњих часова нису се успјела санирати сва оштећења тако да ће радови бити настављени у раним јутарњим часовима а помоћ ће стићи и од радних јединица Електродистрибуције из околних општина.

Због нестанка електричне енергије постоји могућност да током ноћи дође до прекида у редовној испоруци воде, због чега се апелује становништву да обезбиједи потребне залихе а чим се успостави редовно напајање електричном енергијом, што се очекује већ сутра у току дана, биће нормализовано водоснабдјевање на подручју цијеле општине.

Олујни вјетар данас је урушио димњак од централног гријања на згради у којој је смјештен србачки Водовод а оштетио је и кров на згради Дома здравља.

Са подручја србачке, али и других општина које је погодило невријеме, Градишке, Дервенте, Козарске Дубице, Бијељине, Угљевика, Лопара, Брода, Добоја, Станара и Сребренице, током данашњег дана Противградна превентива РС испалила је укупно 106 ракета.

У складу са проглашењем ванредне ситуације на сједници Штаба је закључено да се сви расположиви ресурси морају ставити у функцију нормализације стања електро и водоводне мреже, проходности путних комуникација и нормализацији рада објеката од јавног значаја, те у случају потребе, као приоритетно, спашавања људских живота.

У том погледу, формирани су оперативни тимови који ће током ноћи снимати стање на инфраструктурним објектима а већ у понедјељак ујутру биће оформљене и радне групе у сарадњи са предсједницима Савјета мјесних заједница које ће имати задатак да дјелују на терену и превасходно помогну старим и изнемоглим лицима и инвалидима у санирању насталих штета.

Овом приликом позивају се заинтересовани волонтери да се јаве предсједницима Савјета мјесних заједница или Цивилној заштити општине Србац у згради Општинске управе или путем телефона 051 741 422 уколико имају могућност да се ставе на располагање како би се овим лицима омогућило да санирају посљедице невремена и наставе са нормалним животом.

Сви они којима је потребна било каква врста помоћи у овом погледу такође се могу јавити на дежурни број у згради Општинске управе 051 740 001 или Територијалној ватрогасној јединици на број 051 740 150, те Полицијској станици на број 122.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

Comments are closed.