Обиљежавање Дана Републике у Српцу 9. јануара у 9.30 часова
8. јануара, 2019.
Донатори уручили новогодишње поклоне за дјецу из Срђевића
8. јануара, 2019.

Начелник Млађан Драгосављевић и предсједник Мирко Стојић честитали Дан Републике Српске

Print

Начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Мирко Стојић упутили су честитку свим грађанима општине Србац поводом 9. јануара – Дана Републике Српске са жељом да остане поносна и вјечна и да прославимо овај датум часно и достојанствено и у инат онима који се свим силама труде да оспоре њено постојање.

Начелник Млађан Драгосављевић у својој честитки истиче да су 27 година постојања Републике Српске довољан разлог да и овогодишњи празник дочекујемо с више оптимизма, надања и вјере у њену будућност.

“Република Српска је настала у вихору рата као тежња српског народа у БиХ да заштити своје интересе и оствари равноправан третман са другим народима који живе у БиХ, али да у исто вријеме има слободу да одреди властити политички статус и обезбиједи национални, економски, културни, социјални и сваки други развој.

Још од тог историјског 9. јануара 1992. године непрестано се боримо за равноправност и оправданост њеног постојања, те изграђивање чврстих политичких, економских, привредних, културних и спортских веза са свијетом. У исто вријеме радимо на томе да свим грађанима обезбиједимо бољу материјалну сигурност, запослење и здравствену заштиту, нарочито када је ријеч о породицама слабијег имовног стања и борцима који су стварали Републику Српску.

Учинили смо много тога у том домену иако има још велики број оних који живе на граници сиромаштва и којима морамо омогућити да имају живот достојан човјека.

Да смо на добром путу и да је Српска показала да је све јача показују мјере наших лидера Милорада Додика и Жељке Цвијановић који су са сарадницима у протеклом периоду омогућили повећање нивоа запослености, увођење накнада за незапослене породиље, цивилних инвалиднина, повећање плата и пензија, основице за породичне и личне инвалиднине и борачки додатак и повећање буџета за подстицаје у пољопривреди.

Реконструисане су болнице, школе, вртићи, студентски домови, водоводи, нове дионице путева и реализовани пројекти у области саобраћајне и комуналне инфраструктуре и заштите од природних катастрофа које су причиниле вишемилионске штете.

Што је најважније, јасно смо дали до знања да не дамо свој језик, писмо, културу и национални идентитет. То је на почетку свог новог мандата, као предсједавајући Предсједништва БиХ, гласно поручио Милорад Додик који је доказао да су љубав према Републици Српској, грб, застава и друга национална обиљежја наша највећа светиња.

Сигурни смо да ће Република Српска још дуго славити Дан Републике у инат свима онима који јој не желе добро и да ће и даље бити стабилнији дио БиХ и давати снажан допринос стабилности и развоју читавог региона”, каже се у честитки начелника Млађана Драгосављевића.

Предсједник Скупштине општине, Мирко Стојић, у својој честитки каже да на сутрашњи датум славимо храбар и одважан корак српских посланика који су основали Скупштину српског народа у Босни и Херцеговини и 9. јануара 1992. године прогласили Републику српског народа БиХ. Он истиче да је други најважнији корак био доношење Устава Републике Српске 28. фебруара исте године, као конститутивног акта који је представљао уставноправну основу за стварање Републике Српске.

“Сваки народ има универзално право на самоопредјељење, самоорганизовање и удруживање, што је била полазна основа српског народа у БиХ да оснује Републику Српску. Двадесет и седам година послије и даље са поносом у срцу и души славимо њено постојање, иако смо суочени са бројним изазовима све чешћег угрожавања њеног територијалног интегритета и уставног поретка.

Сви они који јој не желе добро и који желе да оспоре њена права загарантована Дејтонским споразумом чак се више и не труде да прикривено дјелују на укидању Републике Српске и њеном брисању са географске и политичке мапе ових простора, већ отворено раде на њеном урушавању.

Посебно забрињава директно уплитање одређених политичких лидера из Федерације БиХ који отворено критикују и дискредитују институције Републике Српске чиме јасно и недвосмислено показују да је она угроженија него икад и да не смијемо дозволити да изгубимо оно за шта смо платили високу цијену, издајући наше најмилије који су на борбеним линијама оставили животе за своје породице и отаџбину.

Народ је то на вријеме препознао и јасно и гласно на протеклим изборима поручио да се за интересе нашег народа у заједничким институцијама може борити само Милорад Додик а да нашу Републику у боље сутра може повести само Жељка Цвијановић, што су они итекако доказали већ у првим данима свог мандата на новим функцијама, а вјетар у леђа у томе ће добити и од новог премијера Радована Вишковића.

Напори које су наши лидери до сада учинили да Република Српска обнови своју инфраструктуру, стабилизује буџет, привреду и економију и створи развојну перспективу препознату од стране међународних институција, даје нам за право да вјерујемо да ће Република Српска још дуго постојати и славити свој рођендан на понос свих њених грађана”, каже се у честитки предсједника Скупштине општине Мирка Стојића.

Comments are closed.