Извршена санација Дома пензионера у Српцу
20. октобра, 2020.
Jавни позив за запошљавање и самозапошљавање дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и РВИ
22. октобра, 2020.

Начелник донио нову наредбу о спровођењу мјера заштите

У складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације од 20 октобра, начелник општине Млађан Драгосављевић донио је нову наредбу о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изаване новим вирусом корона.

До 16.11.2020. године забрањују се на територији Општине Србац:
1) сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица,
2) музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће,
3) сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе).

2. Обавезују се грађани да:

1) на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада) и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра,
2) у затвореним просторијама да се, поред ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, придржавају упутства Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

3. Изузетно од подтачке 1) тачке 2. обавезе ношења заштитне маске су изузета:
1) дјеца млађа од 7 година живота,
2) лица са посебним потребама која не могу скинути маску без помоћи других,
3) лица која обављају физичку, спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

4. Обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да:
1) услуге пружају заштићени маском,
2) обавезно спроводе мјере дезинфекције,
3) обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их,
4) придржавају се упутства Института за јавно здравство Републике Српске за организовање рада у зависности од дјелатности која се обавља.

5. До 16.11.2020. године ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 06,00 до 24,00 часа.

6. Пружање угоститељских услуга исхране и пића на начин регулисан тачком 5. ове Наредбе односи се и на угоститељске објекте за смјештај.

7. До 16.11.2020. године забрањује се промет алкохолних пића након 24 часа у оквиру:
– бензинских пумпи,
– приређивача игара на срећу и
– помоћу апарата за самопослуживање (аутомата).

8. До 16.11.2020. године дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

9. Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења ЦОВИД-19 болести на радном мјесту.

10. Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и слично) дужни су:
1) организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце и
2) на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у објекту у односу на његову површину.

11. Субјекти који обављају регистровану  дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних простора у складу са упутством ЈЗУ„Институт за јавно здравство Републике Српске“.

12. Сви субјекти који врше јавна овлашћења дужни су организовати свој рад са грађанима на сљедећи начин:
1) на улазу у службене просторије ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа,
2) одржавати растојање у затвореним просторима од најмање два метра уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене.

13. Правни субјекти који врше јавна овлашћења требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

14. Надзор над спровођењем ове Наредбе спроводи Министарство унутрашњих послова, као и Одјељење за инспекцијске послове општине Србац путем надлежних инспектора и Kомунална полиција у саставу овог Одјељења. Одјељење за инспекцијске послове ће о извршеном надзору благовремено обавјештавати Начелника Општине у функцији Kомаданта општинског штаба за ванредне ситуације.

15. Непоштовање мјера забране из тачке 1. и 2. ове Наредбе санкционисаће се у складу са Законом о јавном реду и миру („Службени гласник Републике Српске“ број 11/15) и Законом о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске“ бр. 90/17, 42/20 и 98/20).

16. У складу са Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској, примјењују се:
– Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској (ЦОВИД-19) („Службени гласник Републике Српске“, број 23/20) и
– Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске“, број 24/20).

17. Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изаване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) број: 02-022-133/20 од 13.10.2020. године ставља се ван снаге.

18. Ова Наредба ступа на снагу одмах и биће објављена у „Службеном гласнику општине Србац.“

Comments are closed.