Подручна лига Градишка: Млади Kрајишник декласирао Поткозарје
14. маја, 2019.
Мајстор Душан Лепир из Српца израдио Новака Ђоковића од дрвета
14. маја, 2019.

На удару Врбаса око 40 домаћинстава у србачкој општини

Обилна киша која пада већ данима на подручју србачке општине довела је до изливања Врбаса који је заплавио око 40 домаћинстава у небрањеном подручју Старог Мартинца, Разбоја, Лилића и Kукуља док је у једну кућу у Старом Мартинцу ушла вода, а поплављен је и већи број пољопривредних површина.

Постоји опасност да ова ријека током данашњег дана угрози још већи број домаћинстава, како у овим тако и сусједним селима Лијевча поља, па се позива становништво да предузме мјере на заштити своје имовине.

Водостај Врбаса на најближем мјерном мјесту код Делибашиног села у Бањалуци данас у 8 часова износио је 538 центиметара што је за 168 центиметара више од увођења ванредних мјера одбране од поплава, али је у тенденцији опадања тако да се може очекивати да дође до опадања његовог нивоа и у Српцу у наредна 24 часа.

С друге стране, Сава је и даље у порасту али се још увијек налази у свом кориту и не причињава озбиљније проблеме локалном становништву. Њен ниво данас у 10 часова износио је 702 центиметра и расте око седам центиметара по часу и уколико се настави тај тренд могле би већ до сутрашњег дана бити проглашене редовне мјере одбране од поплава, које се уводе када Сава достигне 860 центиметара, па се упућује позив и мјештанима насеља на потезу од Србац Села до Kорова да такође заштите своју имовину.

Припадници цивилне заштите општине Србац обишли су и данас насеља која су највише угрожена у случају поплава а поплављеним мјештанима се дијеле чизме и друга врста помоћи у складу са њиховим појединачним потребама.

Све пумпне станице на подручју општине Србац раде без проблема, па тако и пумпна станица у Повеличу која је 10. маја након вишемјесечне реконструкције пуштена у употребу.

У случају опасности позивају се грађани да користе користе бројеве хитних служби: 121-Цивилна заштита, 122-Полиција, 123-Ватрогасци и 124-Хитна помоћ.

 

 

Comments are closed.