Асфалтиран локални пут од Гламочана до Бардаче
19. новембра, 2020.
Пандемија вируса корона и даље пријетња, сваког дана нови случајеви у Српцу
23. новембра, 2020.

На прољеће пластеници за још 30 домаћинстава из Српца

Општинска управа Србац опредјељена је да настави са развојем пластеничке производње у Српцу због чега ће стићи додатна средства од Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБ РС) за другу фазу овог пројекта чиме ће бити омогућено да још 30 домаћинстава добије пластенике површине 100 квадратних метара.

Пројекат кога је кандидовала локална управа одобрен је ових дана на јавном позиву ИРБ-а, а ради се о средствима из Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Српској у 2020/2021. години. Вриједност пројекта износи 90.745 KМ од чега ће бесповратна средства износити 68.058 KМ а остатак у износу од 22.686 KМ ће обезбиједити Општина Србац и корисници пројекта.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да ће поред додјеле и монтаже пластеника, корисници добити пратећу опрему за наводњавање и садни материјал, а очекује се да ће реализација пројекта почети на прољеће.

“Организоваће се и три стручне обуке којима ће присуствовати свих 30 изабраних корисника и десетак заинтересованих пољопривредних произвођача или грађана”, рекао је начелник Драгосављевић.

Право учешћа ће имати становништво из руралних подручја, нарочито незапослени, особе до 40 година старости, жене из руралних подручја, тешко запошљиве категорије, као и постојећи пољопривредни произвођачи и заинтересовани становници који се желе бавити пластеничком производњом.

“У првој фази овог пројекта расписали смо крајем октобра јавни позив за додјелу 25 пластеника са системом за наводњавање и садним материјалом а рок за пријаву је истекао прије четири дана. Стигао је велики број пријава и након рангирања објавићемо списак корисника којима су одобрени пластеници, а они који не прођу на овом јавном позиву имаће шансу да се поново пријаве када кренемо са другом фазом”, рекао је начелник Драгосављевић.

На тај начин, у обе фазе овог пројекта, укупно ће бити додијељено 55 пластеника.

Тиме ће бити настављена традиција стварања што бољих услова за развој повртарске производње на подручју наше општине јер су ове године већ додијељена 92 пластеника у вриједности од 250 хиљада KМ за социјално и материјално угрожене особе, младе до 35 година старости и жене свих старосних доби у оквиру ИФАД пројекта кога је Општина Србац реализовала са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Comments are closed.