Општина Србац суфинансираће превоз ученицима првих разреда средње школе
30. априла, 2019.
Српчани освојили четири награде на другој слатинској тракторијади
30. априла, 2019.

На помолу побољшање права пензионера у Српцу и Републици Српској

Удружење пензионера општине Србац одржало је протеклог викенда годишњу скупштину којој је присуствовало свих 27 делегата а међу гостима су били и предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ, као и замјеник начелника општине Драган Микић и предсједник Скупштине општине Мирко Стојић.

Након поздравних ријечи, извјештај о раду у прошлој години поднио је секретар удружења Славко Малешевић који је рекао да је крајем 2018. године у Српцу било 2533 пензионера што представља око 14 одсто укупног становништва општине Србац.

„Од тога су 2440 пензионера или њих 97 одсто чланови нашег удружења што је највеће организовано чланство у србачкој општини. Старосну пензију прима 52 одсто пензионера, породичну или насљедну 26 а инвалидску 21 одсто пензионера. Немамо података колико је чланова пензију стекло по некој врсти привилегованих права“, рекао је Малешевић.

Он је истакао да није за похвалу износ просјечне пензије у општини Србац која износи 302 KМ, што је за око 65 KМ ниже од просјечне пензије или 440 KМ ниже од просјечне плате у Републици Српској.

„За утјеху је барем што су пензије редовне, уз повремена повећања. То је резултат разумијевања Владе Републике Српске, али и преговарачке мудрости првог човјека републичког удружења Раде Ракуља који својим великим искуством и умијећем чува јединство удружења у цјелини и доприноси успјешној дугогодишњој сарадњи нашег удружења са Удружењем пензионера Републике Српске“, истакао је Малешевић.

Делегати су усвојили и програм рада и финансијски план за 2019. годину који су по Малешевићевим ријечима урађени на реалним основама.

Он каже да је овим документима, између осталог, предвиђена реконструкција објекта Дома пензионера како би чланови имали угодан кутак за провођење слободног времена уз гледање телевизора и друштвене игре, слично као дневни боравак у властитим домаћинствима.

„То ипак не зависи од нас већ од републичких институција. За ову годину планирана су инвестициона улагања у износу од око 10 хиљада KМ али очекујем да ћемо добити и нека донаторска средства“, рекао је Малешевић.

Додаје да је један од планова и организован излет пензионера у неки од туристичких, вјерских или културних центара или љетовање, уколико стигне попуст од туристичких агенција.

Предсједник Удружења пензионера РС, Раде Ракуљ, рекао је да у Републици Српској има 264 хиљаде пензионера што чини једну четвртину укупног броја становника и истакао да њихов стандард није задовољавајући. Према његовим ријечима, добро је што ће се у Народној скупштини РС до краја ове године разматрати приједлог новог важног документа под називом „Стратегија за унапређење положаја старих лица у наредних 10 година“.

„То ће за пензионере бити нека врста малог Устава који гарантује да ће стари људи бити пуноправни чланови друштва. Биће им омогућено да буду бирани у органе одлучивања, да пензионер послије смрти брачног друга насљеђује дио његове пензије, да се доприноси за пензијско-инвалидско осигурање искључиво користе за пензије стечене радним стажом, да се стара лица преко 75 година ослободе плаћања обавеза за продужетак возачке дозволе, да имају попуст од 50 одсто за плаћање јавног превоза, бесплатне љекарске прегледе и још много тога“, рекао је Ракуљ.

Он истиче да је недопустиво да се у структури од 264 хиљаде пензионера налази само осам одсто пензионера са радним стажом од 40 година и плаћеним доприносима. Ракуљ сматра да је превелик број пензионера који примају борачке и друге привилеговане пензије које нису покривене доприносима и истиче да се у буџету Републике Српске мора јасно сагледати колико се средстава издваја за пензије стечене радним стажом а колико за оне друге за које би средства требало да обезбиједи држава.

„Пензије се исплаћују за 18 хиљада пензионера из Републике Српске који живе у Србији и за седам хиљада пензионера у Хрватској и другим европским државама. Пензије добија и 14 хиљада пензионера у Федерацији БиХ чији фондови не желе да исплаћују пензије за пензионерима са боравком у Републици Српској који су их стекли радом у Федерацији БиХ, захтјевајући да се они врате у Федерацију и добију њихове личне документе, што највећи број наших пензионера то одбија“, каже Ракуљ.

На питање како смањити цијене лијекова које највише конзумирају стара лица, предсједник Ракуљ је рекао да о томе одлучује Савјет министара БиХ јер се ради о увозу 90 одсто лијекова, а само 10 одсто се производи у БиХ и додао да на лијековима највише профитирају фармацеутски лобији и апотеке које се отварају у скоро свакој улици.

Ракуљ је такође рекао да је оптимиста по питању враћања објеката домова пензионера општинским удружењима пензионера. Ради се о објектима који су још увијек у власништву Фонда ПИО РС а грађени су из дијела доприноса за ПИО прије посљедњег рата на овим просторима.

 

 

 

Comments are closed.