У Српцу одиграна представа „Јазавац пред судом”
27. новембра, 2021.
Зимско дружење Мото клуба „Изгубљени“ у суботу 25. децембра
29. новембра, 2021.

Мотајичко зимско прело одушевило љубитеље фолклора

У организацији Фолклорног удружења грађана „Мотајички вук“ из Ситнеша синоћ је у Дому културе у Српцу одржан шести по реду међународни фестивал фолклора и умјетности „Мотајичко зимско прело“.

Учешће су узели KУД „Змај од Босне“ из Градачца, СKУД „Лепа Радић“ из Градишке, СKУД „Дервента“ из Дервенте, KУД „Шареница“ Приједор, Пјевачка група СKУД „Дервента“ и ФУГ „Мотајички вук“ Ситнеши.

Умјетнички руководилац Мотајичког вука Ратко Лаловић каже да је манифестација испунила очекивања, посебно ако се узме у обзир епидемиолошка ситуација, због које прошле године нису успјели да одрже концерт.

„Заиста сам задовољан како је ово вече протекло и енергијом коју су фолклораши унијели у Дом културе. Обзиром на епидемиолошку ситуацију, задовољан сам и одзивом публике чија је реакција била одлична, што нас као организаторе посено радује и захваљујем посјетиоцима који су дошли да нас подрже”, рекао је Лаловић.

Мотајичко зимско прело је међународна смотра фолклора која је ранијих година окупљала фолклораше из разних земаља, али је због познате ситуације са ковидом ове године одржана уз учешће KУД-ова из БиХ.

Након концерта, гости су истакли да су презадовољни организацијом и гостопримством.

„Долазимо из Градачца и захвални смо на позиву. Организација је заиста на високом нивом, посебно због ситуације у којој смо се сви нашли. Сви учесници су ме заиста фасцинирали, тако да смо да одлучили да вечерашњег домаћина и учеснике позовемо на нашу јубиларну 10. смотру фолклора, која је планирана у мају идуће године”, изјавила је Индира Гибић, предсједник и стручни руководилац KУД „Змај од Босне“ из Градачца, које тренутно броји око 60 чланова и има 24 кореографије.

Организацију смотре фолклора је похвалио и Давор Симишић, предсједник централног KУД „Лепа Радић”.

„Ми смо први пут на Мотајичком зимском прелу, иако са Мотајичким вуком сарађујемо дужи низ година и морам рећи да смо презадовољни организацијом, посебно због сложених услова. Похвалу заслужују и због тога што су се успјели одржати И наставити радити, јер смо свјесни колико је то тешко у ове двије године”, рекао је Симишић.

Он је додао да је њихово друштво најстарије у Градишци, јер постоје од 1954. године, броје 375 чланова који су разврстани у 19 група и четири секције.

ФУГ “Мотајички вук” је основан крајем 2014. године и до данас је кроз ово удружење прошло више стотина србачке ђеце, а тренутно је активно око 50 чланова.

„Желим да захвалим свим спонзорима који су нам помогли ове али и претходних година. Многобројни добри људи, фирме и установе препознају наш квалитет и рад и награђују нас својом подршком при организацији наших манифестација и одласцима на смотре фолклора ван наше земље”, истакао је Лаловић и посебну захвалност изразио начелнику општине Србац Млађану Драгосављевићу, Центру за културу за спорт Србац, Основној школи „Јован Јовановић Змај“ Србац, фирми „Тат-Kом“, маркету „Фортуна“, фирми „Мане комерц“, пекари „Сунце“, пекотеци „Kви-Kви“, маркету „Фрукта трејд“, кафе бару „Еверест“ Дервента, цвјећари „Синиша“ Србац , СТР „Синт промет“, грађанима Ђури Ракићу и Ранку Пејаковићу и медијским покровитељима Телевизији K3 и Радио Српцу.

 

Comments are closed.