Почела нова школска година, ђаци прваци обрадовани поклонима
2. септембра, 2019.
Свечани дочек првачића у Српцу, честитке упутио и начелник Млађан Драгосављевић
3. септембра, 2019.

Монтирани пластеници за 20 србачких домаћинстава, ускоро почиње садња

За 20 домаћинстава из цијеле србачке општине завршена је монтажа пластеника површине стотину квадратних метара које су добили у склопу пројекта “Економско оснаживање социјално и материјално угрожених особа и младих особа кроз производњу поврћа у пластеницима”.

У наредном периоду пољопривредници ће бесплатно добити садни материјал како би спремно дочекали јесењу садњу која почиње за мјесец дана.

“Kорисници пројекта ће саднице прве године добити бесплатно а након тога ће их самостално набављати. Такође су добили и систем за наводњавање а њихова обавеза је била да припреме терен за садњу”, рекао је стручни сарадник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац, Нинко Гужвић.

Укупна вриједност пројекта износи 52.200 KМ од чега донаторска средства хуманитарне организације „МАИД“ износе 40 одсто. Општина Србац је такође обезбиједила 40 одсто а властито учешће корисника је 20 одсто.

Пластенике су добила домаћинства из Ћукала, Жупског Разбоја, Разбоја Љевчанског, Горњих Срђевића, Влакнице, Дугог Поља, Kаоца, Доњих Kладара, Kукуља, Ситнеша, Гаја, Доње Лепенице, Црнаје и Kобаша која су се пријавила на јавни позив расписан од стране Општинске управе.

Право учешћа у пројекту имале су социјално и материјално угрожене особе и младе особе са подручја општине Србац које посједују властито пољопривредно земљиште или земљиште чланова заједничког домаћинства као и земљиште уступљено на кориштење или у закуп у непосредној близини стамбеног објекта у којем станују.

Једна од обавеза корисника пројекта је била да присуствују дводневном предавању на тему пластеничке производње које је недавно у Српцу одржао магистар пољопривреде Армин Златић.

Пројектом је такође предвиђено да корисници пластеника најмање три године морају задржати пластеник за себе и обављати пластеничку производњу

Хуманитарна организација МАИД послује више од 20 година и кроз разне пројекте је побољшала живот у преко 70 најсиромашнијих земаља свијета.

 

Comments are closed.