Међународна бициклистичка трка прошла кроз Разбој Љевчански
26. априла, 2021.
Начелник донио нову наредбу о обавезном спровођењу мјера до 10. маја
27. априла, 2021.

Млади из региона покренули еколошке иницијативе у Бардачи

У Бардачи је протеклог викенда одржана прва Еколошка конференција младих „е.Kон 2021“ која је окупила младе из неколико омладинских организација из региона, и то Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.”, Центра за дјецу, младе и породицу Лакташи, НВО Церебра, Студентске организације ПМФ-а и Медицинског факултета у Бањалуци.

Од стране присутних усвојена је Бардача иницијатива (еколошка иницијатива младих), којом се жели осигурати веће учешће младих у заштити животне средине и у доношењу одлука у области екологије. Иницијативом је преузета обавеза да се изради Прва Омладинска Еколошка Декларација, која ће бити усвојена у априлу 2022. године, на Дан планете Земље.

Овом приликом на Kонференцији је покренута и веома важна локална иницијатива под називом „Вратимо воду у Бардачу“. Циљ ове иницијативе је санирање огромне девастације овог заштићеног мочварног подручја које се извршило кроз уништавање водених ресурса и живота на овом природном станишту.

Симболично, прва активност је била заједничка шетња до једног од исушених рибњака и сипање воде с циљем подизања свијести јавности о овом великом еколошком проблему.

Организатор догађаја био је Церд – Центар за економски и рурални развој, путем Еко ХУБ-а Лакташи, а у оквиру пројекта Мисли о природи који је финансиран од стране Шведске а којег имплементира Центар за промоцију цивилног друштва.

 

Comments are closed.