У Српцу још деветоро заражених вирусом корона
24. марта, 2021.
У Српцу 17 нових случајева вируса корона, једно лице преминуло
25. марта, 2021.

Мјештани Корова организовали акцију за примјер

Мјештани Горњих и Доњих Корова организовали су добровољну акцију на уређењу животне средине, сакупљању смећа , проширењу и уређењу дијела пута у дужини од око 700 метара између ова два засеока који је за њих од великог значаја, јер да би дошли једни другима морају обилазити преко шест километара .

Овим изузетним примјером показали су и другима на који начин се морају побринути за љепши изглед својих насеља

Предсједник савјета Мјесне заједнице Корови Горан Васић рекао је да су раније ријешили многе активности око воде, струје, расвјете, уређења дома, игралишта и још много корисних ствари за становништво. Додаје да у свему имају велику подршку начелника општине Србац Млађана Драгосављевића и очекују да ће овај пут до краја године или почетком идуће бити асфалтиран.

„Радови на уређењу животне средине и пута трајали су десетак дана, а дужина дијела пута који је рађен је око 700 метара. У овом моменту за село ништа није потребније него да се споје два засеока. До сада смо морали ићи преко Нове Веси и обилазити око шест километара да би дошли једни другима. Сада смо пут проширили. Био је тешко проходан, мала аута су током кише, за вријеме прољећа или у јесен, тешко пролазила. Укупна дужина пута је 1600 метара и немамо у овом моменту ништа битније од спајања асфалтом ова два засеока“, каже Васић и додаје да је село за ове радове издвојило око 10 хиљада КМ.

Иницијатори акције су били Боро Васић и Здравко Адамовић које је похвалио и рекао да без њихове подршке акција не би успјела.

„Мјештани су се радо одазвали а првенствено Васић и Адамовић који су дуги низ година живјели у Њемачкој и Аустрији и имају развијену свијест о уређењу животне средине и предњаче у сеоским активностима. Сакупили смо око двије тоне смећа и очистили поток Гледарица, а након шљунчења пута у скорије вријеме се надамо асфалтирању“, рекао је Васић.

Мјештани Корова су одлучни да живот у селу учине још квалитетнијим и да село изгледа љепше, а у склопу акције прољећног уређења проширили су паркинг простор око мјесног гробља.

„Мјештанин Милан Татић је уступио око 400 квадрата земљишта да би једним дијелом био измјештен пут том површином како би удаљили пут од православног храма и споменика, а једним дијелом ће земљиште служити за паркинг, тако да морам рећи да смо заиста задовољни свим овим активностима и уколико буде било потребе састајаћемо се још и тимски рјешавати све проблеме“, каже Васић.

На православном храму у Коровима који је у изградњи крајем прошле године је постављен бакарни кров за који је средства издвојило Министарство финансија Републике Српске, постављени су олуци и столарија а сада слиједе радови на унутрашњем и вањском малтерисању, рекао је Васић.

Он је додао да имају још један приоритет на који желе указати, а то је проблем са аутобуском линијом, јер у Корове не долази аутобус из Српца. Аутобус у село долази само из правца Дервенте па сматра да на овај начин губе становништво, посебно младе особе које су више окренуте према Дервенти. Једна трећина младих људи је већ отишла у Дервенту да живи, рекао је Васић у нади да се овај проблем мора ријешити у догледно вријеме.

Comments are closed.