Слога освојила градски турнир у малом фудбалу
2. августа, 2021.
Одали почаст за двојицу погинулих бораца из Лилића
3. августа, 2021.

Мјештани Горње и Доње Лепенице окупили се по трећи пут на годишњем дружењу

Треће по реду дружење које је јуче организовало удружење грађана „Наша Лепеница“ окупило је мјештане села Горња и Доња Лепеница, њихових потомака у дијаспори и свих који воде поријекло из ових села.

Ни велика врућина није омела Лепеничане да дођу у великом броју, а многи од њих су више од годину дана чекали на долазак у родно село, јер живе и раде у иностранству, а због вируса корона су били спријечени да одмор проведу у родном крају.

У културно-умјетничком програму наступио је KУД „Бели анђео“ из Српца, а прије ручка молитву је очитао и присутнима се обратио свештеник Ненад Ђурић, који је рекао да му је драго што су мјештани остали истрајни у намјери да дружење опстане и пожелио им да сваке године буде све масовније.

„Драго ми је што вас видим у оволиком броју, јер је за добро функионисање једног села и заједнице, неопходна слога људи који у њему живе. Овакви скупови су корисни, јер показујете да волите крај из кога потичете и сигуран сам да ћете пронаћи идеје и начине како да своје село учините још љепшим и угоднијим за боравак“, рекао је Ђурић.

Он је за сљедећи мјесец најавио свечаност којом ће се прославити 130 година постојања храма Светог пророка Илије.

Начелник општине Млађан Драгосављевић и ове године је личним присуством показао да Општинска управа подржава овај вид окупљања и сваку вољу да се одржи јединство нашег народа.

„Задовољство ми је што је и овогодишње дружење показало да прераста у традицију. У времену разних изазова који се налазе пред цијелим нашим друштвом, на овај начин се показала опредјељеност да будемо јединствени и да са овог скупа понесемо само лијепе успомене и пренесемо их цијелој Европи“, рекао је начелник Драгосављевић.

Далиборка Тривунић, члан Управног одбора удружења, каже да је циљ окупљања његовање традиције како би се од заборава сачувале успомене на родни крај, те да млађе генерације боље упознају мјесто из кога воде поријекло.

„Лепеничани се радо одазивају, а добрим дијелом томе доприноси постојање нашег удружења које је основано 2018. године. Прошле године смо направили паузу због пандемије вируса корона, али већ ове године смо спријечили да наше окупљање падне у заборав. Са пуно енергије смо организовали овај скуп и са још више љубави чувамо нашу Лепеницу за генерације које долазе. Термин одржавања прилагођавамо нашим људима који живе у дијаспори, јер знамо да им ово много значи, а и њиховим потомцима који су тамо рођени дајемо прилику да боље упознају крај одакле воде поријекло“, рекла је Тривунић.

Предсједник скупштине удружења, Вићо Kовачевић, рекао је да такође са радошћу увијек долази на годишње дружење.

„У прилици смо да се овдје видимо са неким људима са којма смо спријечени да се виђамо често. Срећан сам што овдје видим омладину која је од срца дошла и која има жељу да дружење настави и послије нас“, рекао је Kовачевић.

Дружењу у Лепеници присуствовали су и чланови удружења „Моје Ножичко“ који редовно узвраћају посјете једни другима.

 

Comments are closed.