Перутнина ускоро добија пречистач отпадних вода, у плану и изградња новог водовода
8. јула, 2020.
Министри на састанку у Kукуљама подржали формирање откупног центра пољопривредних производа
8. јула, 2020.

Министри у посјети малинару Драгиши Kнежевићу из Илићана: Боља откупна цијена у овој години

За малинаре у Републици Српској долазе бољи дани јер ће овогодишња откупна цијена малине од три и више KМ бити прихватљива за пољопривредне произвођаче који ће се са овом цијеном моћи уклопити на тржишту.

Ово је изјавио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић који је са министром финансија Зором Видовић и начелником општине Млађаном Драгосављевићем и сарадницима посјетио малињак Драгише Kнежевића из Илићана.

Пашалић је рекао да се у посљедње двије-три године стање у малинарству у Српској поправља када је ријеч о цијени овог воћа, у односу на раније, када је цијена малине са 3,6 KМ пала на 1,6 KМ.

Он је додао да Република Српска производи шест пута више малине него што су њене потребе , а остатак се извози, и то у већим количинама.

„Сви произвођачи малине могу да рачунају на подршку ресорног министарства за капиталне инвестиције, опрему, механизацију и подизање новог засада“, рекао је Пашалић.

Пољопривредник Драгиша Kнежевић, који се пету годину бави малинарством, очекује да ће овогодишња откупна цијена овог воћа премашити три KМ.

„Малину сорте Микер производим на површини од два хектара и очекујем крај бербе за двије до три седмице. Немам проблема са откупом и пласирам на тржиште све произведене количине. Задњих година било је проблема са ниском откупном цијеном и готово да нисам имао никакву зараду, а ове године очекујем да ће то бити значајно боље“, рекао је Kнежевић.

Овај узорни пољопривредник се прије пар година почео бавити откупом јагодичастог воћа и шумских плодова након чега се оријентисао на производњу малину и има један од највећих малињака у БиХ. Посједује складишни простор и хладњачу за откуп шумских плодова и производа изграђену по савременим прописима.

У Српцу се организованом производњом малине бави око 25 произвођача који су организовани у удружењу Рубус органика.

 

Comments are closed.