Министри у посјети малинару Драгиши Kнежевићу из Илићана: Боља откупна цијена у овој години
8. јула, 2020.
Још два нова случаја вируса корона у Српцу
10. јула, 2020.

Министри на састанку у Kукуљама подржали формирање откупног центра пољопривредних производа

Влада Републике Српске тражиће начин да обезбиједи дистрибутивни или откупни центар који би могао да прикупи пољопривредне производе из србачке општине и ширег подручја Лијевча поља и на одговарајући начин их стави на тржиште.

Ово је данас изјавио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић који се састао са повртарима из љевчанског краја у друштвеном дому у Kукуљама. Састанку су присуствовали и министар финансија Зора Видовић, начелник општине Млађан Драгосављевић и замјеник начелника општине Драган Микић.

Пашалић је рекао да је задовољан сектором повртарства у Српцу, те да је са пољопривредницима разговарао о организацији откупа и даљег пласмана повртарских производа из ове локалне заједнице на тржиште.

„Kукуље и околна села препознатљиви су по производњи поврћа, али недостаје центар у којем би сабирали те производе. Да би у данашњем времену имали добар пролаз на тржишту потребно је да роба буде адекватно упакована и означена, што бисмо ријешили са дистрибутивним или откупним центром који би имао све потребне услове да обезбиједи откуп производа са овог подручја и сигуран пласман. Радује ме такође што има доста младих произвођача који су остали на селу и уводе нове технологије за постојеће пољопривредне културе“, рекао је Пашалић.

Пољопривредни произвођач Радојица Видовић, који се годинама бави ратарском и повртарском производњом, рекао је да се у овом селу 60 одсто пољопривредника бави повртарством, али да су суочени са проблемом немогућности складиштења производа.

„Очекујем да нас подрже да градимо тако нешто овдје, да имамо центар у којем можемо да саберемо пољопривредне производе и направимо хладњаче. Тренутно је лоше стање продаје наших производа на пијаци, људи су приморани да их продају по ниским цијенама јер немају гдје да их ускладиште“, рекао је Видовић.

Он је најавио да ће ових дана бити регистровано Удружење пољопривредних произвођача општине Србац, које ће у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством финансија Републике Српске радити на томе да се формира откупни центар пољопривредних производа, који ће са одговарајућим хладњачама моћи да откупи све производе и пласира их на тржиште.

 

Comments are closed.