Још један случај вируса корона у Српцу, заражена старија жена
9. октобра, 2020.
Вирусом корона заражена још четири млађа мушкарца у Српцу
10. октобра, 2020.

Министар Вјекослав Петричевић и начелник Млађан Драгосављевић обишли фирме „Тексопром“ и „Бест текс“

Пандемија вируса корона успорила је развојне планове србачких дрвопрерађивача и текстилаца у овој години, али и поред тога велики број њих није прекидао производњу и задржао је постојећу радну снагу, док су неки чак и запослили нове раднике.

Ово је закључак данашње посјете општини Србац министра привреде и предузетништва Вјекослава Петричевића који је са начелником општине Млађаном Драгосављевићем одржао састанак у згради Општинске управе а потом обишао неколико извозно оријентисаних фирми.

Једна од њих је фирма „Тексопром“ која се 23 године бави примарном и финалном прерадом дрвета и запошљава око 65 радника, а своје производе пласира у земље Европске Уније.

Власник фирме Горан Ћосић каже да имају у плану да се у потпуности преусмјере на финалну производњу намјештаја, прије свега трпезаријских столова и кревета, јер за њима влада велика потражња на европском тржишту.

„Данас смо конкретизовали договоре са једном њемачком фирмом а уговорени обим посла на годишњем нивоу, по једном артиклу, требао би износити између 700 хиљада и милион евра. Кренули смо врло амбициозно у овој години, али нас је пандемија спријечила да уговоримо још већи пласман наших производа. Најважније је да смо одржали производњу и нисмо отпуштали раднике а до краја године повећаћемо број запослених“, каже Ћосић.

Делегација министарства и општине посјетила је и погон текстилне фирме „Бест текс“ која запошљава 70 радника и специјализована је за производњу доњег веша и спортске опреме.

„Радимо већ двије године у Српцу у двије пословнице. Имамо сталну потребу за новом радном снагом, па смо чак примали нове раднике и за вријеме пандемије, иако нисмо у потпуности остварили развојне циљеве. У плану нам је да до краја године запослимо још најмање 20 радника“, каже директор фирме Давор Дујаковић.

Он додаје да имају успјешну сарадњу са једном реномираном италијанском фирмом за коју дневно шију око 500 јединица, углавном пиџама, а успјешно сарађују и са домаћом фирмом „ГБТ“ за коју израђују спортски програм у виду дресова, мајица, тренерки и јакни.

Министар Вјекослав Петричевић похвалио је србачке предузетнике који су одржали обим послова у тешким околностима и додао да ће наредне седмице бити расписан јавни позив за подршку привредним субјектима из прерађивачке индустрије.

„Јавни позив ће бити отворен 15 дана а право учешћа за додјелу средстава имаће привредни субјекти који су у овој години инвестирали у набавку нових технологија и нове опреме“, рекао је Петричевић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић похвалио је србачке предузетнике који представљају примјер успјешног пословања на подручју наше општине.

„Тенденција локалне управе је да ствара позитивну климу за отварање нових и проширење постојећих привредних субјеката што се најбоље види у примјеру ових фирми које шире обим посла и отварају нова радна мјеста. Трудићемо се да подржимо њихове иницијативе и да на сличан начин дамо подршку и другим пословним субјектима“, рекао је начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.