Рад трговина продужен до 22 часа, дозвољен рад базенима
26. маја, 2020.
Без нових случајева корона вируса у Српцу већ 17 дана
29. маја, 2020.

Министар Сташа Kошарац у Српцу: Перутнина ускоро на тржишту Европске Уније

Министар спољне трговине и економских односа БиХ, Сташа Kошарац, боравио је данас у радној посјети Српцу гдје се прво састао са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и његовим сарадницима а потом обишао погон Перутнине Птуј у Повеличу.

Након посјете овој компанији, Kошарац је изјавио да ће Перутнина у наредним данима добити извозни број помоћу којег ће бити омогућено да своје производе извози у земље Европске Уније.

Он је додао да су до сада свега два предузећа, и то оба из Федерације БиХ, имала могућност извоза у ЕУ, што је за њега неприхватљиво.

„Сматрам да сва привредна друштва из Српске и Федерације БиХ морају добити исту шансу да се баве спољнотрговинским прометом и жао ми је што нисам затекао такву ситуацију по доласку у ово министарство. Наша политика ће бити таква да не смије бити привилегованих и да све компаније које су добро организоване и испуњавају услове, попут србачке Перутнине морају имати излазак на тржиште Европске Уније“, истакао је Kошарац.

Руководилац производње Велибор Поповић рекао је да су у посљедње четири године уложена значајна средства у реконструкцију погона и да је то један од главних разлога што се до сада нису кандидовали за извоз у ЕУ.

„Прије три године смо уложили милион KМ у санацију погона, а укупне инвестиције до краја године износиће 4.5 милиона KМ. Тиме ћемо стећи услове да производњу до краја године проширимо за десет а идуће године за 20 одсто. Прошли смо кроз тежак период за вријеме пандемије вируса корона, али ниједног тренутка нисмо смањивали производњу нити смо отпустили неког од 248 радника“, истакао је Поповић.

Он се захвалио Kанцеларији за ветеринарство и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде који су им омогућили да своје производе ускоро пласирају на европско тржиште.

„Од тога ће имати директне користи и 150 коопераната из цијеле србачке општине који су увезани у наш систем производње“, нагласио је Поповић.

Министар Сташа Kошарац је напоменуо да је веома задовољан радом локалне заједнице и да је то потврдио начелнику и његовим сарадницима.

„Водили смо конструктиван разговор. Начелник размишља како унаприједити пословни амбијент и на бази наше сарадње смо утврдили да овој компанији треба омогућити извоз као развојну компоненту“, додао је Kошарац.

Начелник Млађан Драгосављевић је рекао да је министар показао опредјељеност да се укључи у рјешавање бројних питања на локалном нивоу.

„Један од проблема о којем смо расправљали је санација дивље депоније у Српцу. Надам се да ћемо уз помоћ виших нивоа власти пронаћи начин да ријешимо овај проблем“, рекао је начелник Драгосављевић.

 

 

Comments are closed.