Слога побједом отворила прољећни дио сезоне
11. марта, 2019.
Дом здравља уредио паркинг у кругу здравствених објеката у Српцу и Kобашу
12. марта, 2019.

Министар Соња Давидовић посјетила Србац, у нашој општини креће пројекат неформалне едукације ученика

Центар средњих школа „Петар Kочић“ из Српца изабран је за реализацију пилот пројекта неформалне едукације ученика у средњим школама који има за циљ да афирмише младе да се активно укључе у друштво и својим волонтерским радом допринесу развоју локалних заједница.

Ово је данас изјавила министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Соња Давидовић, која је боравила у радној посјети Српцу и том приликом обишла Центар средњих школа и Основну школу „Јован Јовановић Змај“ Србац.

Давидовић је изјавила да ће се ове активности водити у сарадњи са Волонтерским сервисом Републике Српске и Мрежом савјетом ученика РС а усклађене су са Омладинском политиком РС и Стратегијом за унапређење и развоја волонтирања у Републици Српској.

„Циљ је да младима укажемо на значај волонтирања што ћемо учинити путем двочасовне радионице у Српцу на којој ће наши едукатори представити средњошколцима како могу дати свој лични допринос и бити активни у друштву. Ако искажу интересовање, ове активности ће се провести и у другим средњим школама у Републици Српској а пружићемо прилику средњошколцима да и сами осмисле активности које ће наше министарство финансијски подржати“, рекла је Давидовић.

На овај начин младима ће се омогућити да сазнају коме да се обрате у својим локалним заједницама у погледу волонтеризма, која волонтерска удружења постоје на републичком нивоу, какве су предности волонтирања у смислу личног усавршавања, путовања у стране земље и слично.

„Ове активности су значајне са аспекта демографске политике јер младе анимирамо да остану на овим просторима“, додала је Давидовић.

Прије обиласка школа, министар Соња Давидовић разговарала је у просторијама Општинске управе са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и његовим сарадницима који су истакли важност овог пројекта за општину Србац.

„Почашћени смо што је баш наша општина изабрана за почетак овог пројекта. Разговарали смо и о другим питањима из области породице, омладине и спорта и добили пуну подршку министра у погледу њихових рјешавања. Такође смо министра упознали и о неким мјерама којима помажемо ученике и студенте како бисмо их на тај начин стимулисали да остану на овим просторима“, рекао је начелник Драгосављевић.

Директор Центра средњих школа, Миленко Живанић, изразио је задовољство што је баш ова установа изабрана за почетак реализације овог важног пројекта и додао да ће се потрудити да оправдају повјерење.

„То није случајно јер наш Центар има одређену репутацију и вјерујем да ће све протећи у најбољем реду. Тренутно нашу установу похађа 435 ученика који су подијељени у 20 одјељења и када се узме у обзир тренутни број ђака у основним школама од седмог до деветог разреда, нећемо ни наредних година очекивати неке веће промјене у погледу броја уписаних средњошколаца“, истакао је Живанић.

Министар Соња Давидовић обишла је фискултурну салу у Центру средњих школа а претходно је обишла и фискултурну салу основне школе у Српцу гдје је разговарала са ученицима и најавила будућа улагања у ову образовну установу.

Директор школе Славко Драгосављевић рекао је да је добио обећање од министра да ће у овој години бити одобрена средства за санацију свлачионица и мокрих чворова у фискултурној сали.

„У задњих годину и по дана у подручне школе које дјелују у склопу наше установе уложено је преко 40 хиљада KМ од ресорних министарстава у Влади Републике Српске. У разговору са министром закључили смо да је потребно посветити највећу пажњу подручним школама. Стање у нашим школама је добро а одређених проблема имамо само у подручној школи у Старом Мартинцу гдје прошле године није уписан ниједан првачић, а како стоје ствари тако ће бити и ове године. На то не можемо утицати, али ћемо се потрудити да пронађемо најбоље рјешење за ову школу“, рекао је Драгосављевић.

Он је изразио задовољство што је ово друга посјета неког од министара из новог сазива Владе Републике Српске овој школи у кратком року, након недавне посјете министра просвјете и културе Наталије Тривић. 

Драгосављевић је истакао да су тренутно у централној и подручним школама у склопу ОШ “Јован Јовановић Змај” уписана 822 ђака и додао да није било већих одступања у задњих неколико година.

Састанку са министром Соњом Давидовић данас су присуствовали и замјеник начелника општине Драган Микић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

 

 

Comments are closed.