Планинари Видете учествовали у Грмечком маршу
11. фебруара, 2019.
Србачки првачићи кроз игру и пјесму прославили првих 100 дана школе
12. фебруара, 2019.

Министар Наталија Тривић у посјети Српцу: Најављена подршка пројектима културе и образовања

Министар просвјете и културе Републике Српске, Наталија Тривић, посјетила је данас општину Србац и одржала састанак са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и његовим сарадницима а након тога обишла Основну школу „Јован Јовановић Змај“ и Центар за културу и спорт како би се увјерила како функционишу ове установе просвјете и културе и упознала се са проблематиком у њиховом раду.

Ово је једна од њених првих посјета општинама и градовима у Републици Српској, након преузимања дужности министра, што ће по њеним ријечима бити пракса у наредном периоду, јер планира са својим сарадницима обићи све локалне заједнице у Републици Српској.

„На овај начин упознаћемо се са условима рада образовних и културних установа. У наредном периоду планирамо издвојити инвестициона средства за реконструкцију и адаптацију школа, а приоритет ће имати школе у руралним срединама којима морамо обезбиједити једнаке услове као што их имају дјеца у централним школама“, рекла је Тривић.

Према њеним ријечима, ово министарство је укључено у покретање Националног програма демографске обнове Републике Српске а у том погледу ће бити остварена и сарадња са локалним заједницама.

„Прикупићемо податке из сваке општине и града како бисмо видјели колико средстава се издваја за мјере пронаталитетне политике. Желимо да утврдимо какво је стање у школама у циљу увођења пронаталитетних мјера које ће довести до повећања броја ђака, односно повећања укупног становништва у Републици Српској“, истакла је Тривић.

Она је посјетила и ОШ „Јован Јовановић Змај“ гдје је уприличен састанак са руководством и наставним особљем а у међусобном дијалогу је разговарано о начинима унапређења васпитно-образовног рада у школским установама у Српцу и Републици Српској.

„Веома смо задовољни исходом овог састанка јер смо договорили неке нове инфраструктурне пројекте, чиме ћемо наставити континуитет успјешне сарадње са Министарством просвјете и културе. Нагласио бих добру сарадњу са локалном управом и начелником општине Млађаном Драгосављевићем који су увијек имали разумијевања за све наше потребе“, рекао је директор школе Славко Драгосављевић.

Он је похвалио иницијативу републичких институција на побољшању демографске слике у Републици Српској, истакавши да стање у србачким основним школама за сада није алармантно.

„У склопу наше установе, поред централне школе у Српцу дјелују још двије деветоразредне и четири петоразредне школе. Забиљежена је тенденција благог пада уписаних ђака, односно два ђака мање у односу на прошлу школску годину. Школа у Старом Мартинцу је за сада једина у којој би се драстичније могао осјетити пад броја уписаних ђака, док је ситуација у осталим школама за сада стабилна“, рекао је Драгосављевић.

Посјета министра просвјете и културе Наталије Тривић општини Србац окончана је обиласком Центра за културу и спорт гдје је организован сусрет са радницима установе на челу са директорицом Сандром Михољчић.

Михољчић ју је упознала са тренутним стањем Дома културе и потребом његове реконструкције, као и обимом културних дешавања у Српцу и потребом снажније помоћи културним манифестацијама које организује ова установа.

Министар Наталија Тривић рекла је да је ликовно-еколошка колонија „Бардача-Србац“, која је ове године прославила 35 година постојања, бренд Српца због чега је разговарала са представницима Центра за културу и спорт о начинима управљања богате културне заоставштине једне од најстаријих ликовних колонија на овим просторима.

„Имамо бројне планове који имају за циљ снажнији развој културе у Републици Српској, а самим тим и у општини Србац. Потребно је да побољшамо квалитет представа, изложби, колонија и других културних дешавања. Морамо културне производе још више приближити грађанима, те радити на развоју публике која би пунила дворане и сале“, рекла је Тривић.

Она је додала да постоји идеја да ученици посјећују изложбе слика, музичке концерте и пјесничке вечери у склопу редовног студијског излета који би био обухваћен наставним планом и програмом.

„Улагање у културу није улагање у потрошњу јер је култура идентитет једног народа. Прошле године је донесен Закон о култури у Републици Српској а претходило му је доношење стратегије развоја културе на период од десет година. Повећане су плате културним и просвјетним радницима и усвојен буџет за област културе у овој години у износу од 16 милиона и 850 хиљада KМ. То је добра стартна позиција за будући развој и унапређење квалитета културе и образовања“, истакла је Тривић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић изразио је задовољство што је најављен нови вид подршке побољшању наставног процеса и културних дешавања у србачкој општини.

„Могли смо се увјерити у велику заинтересованост министра за нашу проблематику а посебно нас радује што су најављени конкретни потези који ће унаприједити стање у областима културе и образовања у Српцу. Вјерујемо да ће резултати бити видљиви у скорије вријеме“, рекао је начелник Драгосављевић.

Састанку у Српцу испред локалне управе присуствовали су и замјеник начелника општине Драган Микић, предсједник Скупштине општине Мирко Стојић, потпредсједник Скупштине општине Милош Будић, секретар Скупштине општине Слађана Шкрбић и начелници општинских одјељења.

Међу присутнима је била и савјетник министра просвјете и културе Бранка Топић-Павковић.

 

Comments are closed.