Радно вријеме угоститељским објектима омогућено до 23 часа
22. маја, 2020.
Рад трговина продужен до 22 часа, дозвољен рад базенима
26. маја, 2020.

Министар Борис Пашалић посјетио пољопривредно газдинство Николе Лакића из Кукуља

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић посјетио је данас пољопривредно газдинство инжењера пољопривреде Николе Лакића у Kукуљама који узгаја поврће на око 12 хектара.

Ради се о породици која се већ неколико генерација бави производњом поврћа и која константно уводи нове технологије у процес производње. Тренутно на својим парцелама узгајају шест врста поврћа и у том послу су веома успјешни.

Никола Лакић је био студент Пољопривредног факултета у Бањалуци, а сада је дипломирани инжењер са великим искуством и одлучио је да се врати у своје село и то знање примијени управо на свом имању.

„Уз подршку министарства коју редовно добијам планирам ове године највеће приносе до сада. Сви производи су на располагању купцима у тржним центрима са којима сарађујем“, рекао је Никола.

Министар Борис Пашалић је нагласио да је најбоље усмјерен новац у пољопривреду онај за капиталне инвестиције, за набавку трактора, прикључака, изградњу објеката и система за наводњавање.

„То се показало и на примјеру ове породице. Наиме, министарство је са 30 одсто учешћа подржало набавку све опреме, механизације и изградњу складиште које је ова породица у посљедњих неколико година реализовала”, додао је Пашалић.

Према његовим ријечима, ресорно министарство настоји да промовише баш овакве пољопривредне произвођаче.

„Тежимо да имамо што више случајева да младе колеге након завршетка факултета стечено знање примјене на свом имању и на најбољи начин уновче то знање. Данас смо се увјерили да је то потпуно реално и у нашим условима“ поручио је министар.

Пашалић је истакао да ресорно министарство све снажније подржава повртарску производњу, те да је у ову област прошле године уложено 1,5 милион KМ.

„Ако узмемо у обзир да је за подршку производњи и откупу поврћа у 2016. години обезбијеђено тек негдје око 300.000 KМ, јасно је колико расте подршка овом сектору“, рекао је Пашалић.

У посјети пољопривредном газдинству Николе Лакића данас је био и директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Тркуља.

 

Comments are closed.