Србачки ловци међу најбољима на купу у гађању глинених голубова у Рогољима
19. јула, 2021.
Од сутра у Српцу почиње масовна имунизација без заказивања термина
19. јула, 2021.

Министар Борис Пашалић посјетио фарму свиња фирме “Мане комерц” у Срђевићима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић боравио је данас у радној посјети општини Србац и посјетио објекте за репродукцију и тов свиња фирме “Мане комерц” у Доњим Срђевићима.

У посјети су такође били начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Фирма “Мане комерц”, готово тридесет година након што је основана као трговинско предузеће, посљедњу деценију посветила је аграрним дјелатностима, прво воћарству а затим и свињогојству и у оба су уложена значајна финансијска средства.

У овој фирми, која има фарму за три хиљаде прасића, завршен је објекат за репродукцију свиња за око 110 расплодних крмача, који је изграђен по најсавременијим технологијама, а други објекат који је у изградњи, намијењен је за тов капацитета три хиљаде свиња.

Представник фирме Предраг Ђукић каже да годишње планирају произвести око 300 тона свињских полутки од којих се праве финални сухомеснати производи који се пласирају у преко 200 маркета широм БиХ.

“Желимо да промовишемо домаће производе под слоганом домаће је боље и развили смо дистрибутивну мрежу широм БиХ. Одзив је добар и имамо озбиљне купце у бројним трговачким центрима и компанијама који су препознали наш квалитет. У Српцу имамо објекат у којем вршимо прераду и одакле излазе финални производи попут печенице, панцете, пршута, врата, кулена, чајне и других кобасица и других производа рађених по традиционалној рецептури”, рекао је Ђукић.

Додаје да су набавили најквалитетније сорте приплодних назимица Ф1 генерације из Данске по чувеној светској ДанБред технологији, гдје се пажљивим укрштањем добијају квалитетни прасићи који су отпорни на болести, веома плодни и оптималног односа меснатости и масти.

“Сточну храну набављамо преко компаније Патент Цо са којом успјешно сарађујемо, али намјера нам је да производимо властиту храну јер ћемо тако моћи формирати продајну цијену са којом ћемо бити конкурентни на тржишту са увозним месом. За то нам треба барем 150 хектара земљишта а тренутно имамо свега властитих 40 хектара. Надамо се да ће нам министарство у том погледу изаћи у сусрет, било кроз концесије или закуп земљишта”, рекао је Ђукић.

Он се захвалио министасртву на досадашњој подршци коју су добијали кроз капиталне инвестиције и правилнике о подстицајима чији су били редован корисник.

Министар Борис Пашалић рекао је да је, по његовом мишљењу, ово једна од најмодернијих фарми за производњу свиња у Републици Српској и дао пуну подршку њиховим будућим настојањима да се позиционирају на тржишту.

“Разговарао сам са начелником општине Млађаном Драгосављевићем о потреби да се за ову и друге фирме обезбиједи потребно земљиште јер имамо одређене површине које можемо прерасподијелити и један дио њих ставити на располагање, на чему ћемо радити у наредном периоду”, рекао је Пашалић.

Поред свињогојства и трговинско-угоститељске дјелатности са мрежом трговачких радњи и кафе-пицерија широм општине, фирма “Мане комерц” се успјешно бави производњом хљеба и пецива и воћарством  на површини од 13 хектара гдје у Срђевићима има преко 15 хиљада садница шљиве различитих сортимената са системом за наводњавање и противградном мрежом. Дио шљива се продаје у сировом и сувом облику а дио се усмјерава у производњу ракије под властитим брендом Царска шљивовица.

 

Comments are closed.