Одржан парастос у Жупском Разбоју
21. јуна, 2021.
Нове медаље за Стапарске витезове на међународном турниру у Бањалуци
22. јуна, 2021.

Манифестација „Раде кува гра’ „ у Ножичком окупила преко стотину мјештана

Око 120 некадашњих и садашњих мјештана Ножичког и пријатеља овог села окупило се у недјељу 20. јуна на манифестацији „Раде кува гра’ “, коју је у дворишту подручне школе по четврти пут организовало Удружење грађана “Моје Ножичко”.

За разлику од прошле године, када дружење није одржано због пандемије вируса корона, Ножичани су ове године жељно дочекали попуштање епидемиолошких мјера како би евоцирали успомене на сличан догађај из прошлих времена када је у вријеме школског кроса домар-послужитељ Раде Драгомировић (80) кувао војнички пасуљ и служио га у шареним шољама од тврдог папира.

Раде се и овог пута прихватио кухарске палице и припремио одличан пасуљ који је и након дужег времена задржао свој препознатљив укус.

“Нема посебне тајне, осим у томе да је пасуљ бољи када се количински спрема за већи број људи. Најбољи је “курузар” и раније сам кувао само њега, а сада “шарац” који је исто тако квалитетан. Овог пута смо пасуљ припремали у казану од 130 литара гдје је било по 8 килограма сувих ребара и српске кобасице и четири килограма сланине”, рекао је Раде.

Kурс за кувара завршио је 1964. године и од тада до данас припремао је овај традиционални домаћи специјалитет на разним догађајима у Ножичком, Српцу, Ситнешима, Бардачи, Лепеници и другим селима, па чак и пред зградом Општинске управе на разним догађајима. Иако је ушао у девету деценију живота и оперисао кук због чега је слабије покретан, планира да се одазива позивима све док га здравље буде служило.

“Радује ме што се људи окупљају и друже као некада, а посебно ми је милина видјети дјецу која још нису кренула ни у школу. То је добар знак да ће се ова традиција наставити а ја сам се потрудио да тако и буде, преносећи кулинарске вјештине на свог унука, који је увијек уз мене док припремам пасуљ”, каже Раде.

Предсједник удружења “Моје Ножичко”, Велимир Микулић, каже да се старије генерације добро сјећају школског кроса и спортских такмичења која су се овдје одвијала прије више деценија када су дјеца стајала у реду да дођу до порције пасуља.

“Зато и не чуди што људи долазе првенствено да се виде јер их вежу успомене на младост и то је поента нашег окупљања. Имамо пријатељске везе и са другим селима па нам у госте сваке године долази и делегација удружења “Наша Лепеница”, представници Завичајног клуба Српчана из Бањалуке, а оно по чему је наше село специфично је и велики број љекара који су потекли из Ножичког, који су нам се такође придружили”, рекао је Микулић.

Далиборка Лакић, представница удружења “Наша Лепеница”, каже да и они планирају задње суботе у јулу одржати сличну манифестацију, у складу са епидемиолошком ситуацијом.

“Добро памтим као дијете да се ниједан посао у сеоском домаћинству није одвијао без куваног пасуља, разних пита и колача и тај дух прошлих времена требамо сачувати од заборава и показати да све оно што је здраво и лијепо можемо сами да произведемо”, рекла је она.

Поред укусног пасуља, Ножичани и њихови гости могли су да уживају у домаћим погачама и слатким питама које су припремале чланице удружења “Моје Ножичко” и пријатељи удружења.

“Тајна доброг хљеба је у дугогодишњем искуству у припремању, што смо показале и овог пута. Спремиле смо и сочне пите од јабука у које смо убацили и мало вишања, што се нарочито допало дјеци. Све што се нашло на трпези било је домаће, а то је и најукусније”, рекла је чланица удружења и просвјетна радница Драгана Жујић.

Мјештанин Зоран Драгомировић каже да је посебну чар свему дало то што су на манифестацију дошла и дјеца која су тек проходала, па све до оних који су напунили 80 и више година живота.

“Сјећам се да је тако весело и забавно било и на некадашњим сеоским спортским играма на којима сам био један од предводника екипе Ножичко. Надам се да се полако враћамо нормалнијем животу и да ће оваквих дружења бити све више”, рекао је Драгомировић.

Велимир Микулић, предсједник удружења “Моје Ножичко” које тренутно броји око 270 чланова, каже да ће и наредних мјесеци наставити са разним активностима, међу којима ће традиционално бити обиљежавање сеоске славе Велике Госпојине, када су ранијих година одржавали разне концерте.

“У плану имамо и наставак пројекта санације мокрог чвора иза мјесног дома како бисмо овај простор што прије адаптирали за дружења. Недавно смо извршили и санацију дјечијег игралишта у кругу школе и насипања шљунка. У протекле четири и по године колико дјелујемо, реализовали смо пројектне активности у износу од око 45 хиљада KМ, у шта су урачуната и дружења оваквог типа, а највећи дио средстава обезбијеђен је путем чланарина и бројних донатора”, рекао је Микулић.

Он се захвалио на подршци Општини Србац која је најавила подршку манифестацији из општинског буџета, као и многим привредницима и појединцима који помажу рад удружења.

“Похвалио бих нарочито и нашег суграђанина Миломира Kнежевића који је одлучио да сваке године издваја средства како би наградио најбољег ученика завршних разреда подручне школе из Ножичког а уједно помаже и организацију нашег дружења”, истакао је Микулић.

Током јучерашње манифестације одржан је и турнир у малом фудбалу на којем су наступиле четири екипе из цијеле општине а прво мјесто припало је екипи “Дип”.

Посјетиоци су имали прилику да по симболичној цијени купе и мајице са логом “Моје Ножичко” а као поклон су добијали украсне магнете са натписом удружења.

 

Comments are closed.