У Српцу обиљежен Дан устанка народа у БиХ
27. јула, 2020.
Завршена реконструкција трибинe стадиона за мале спортове у Српцу
28. јула, 2020.

Манастир Осовица богатији за једног монаха

Уочи празника иконе Пресвете Богородице Тројеручице, 24. јула 2020. године, у саборном храму Благовештења Пресвете Богородице манастира Осовице, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, извршио је чин монашења дипломираног теолога Немање Шарића, давши му монашко име Филарет, по Светом Филарету Милостивом.

На постриг брата Немању привели су настојатељ манастира протосинђел Теофил (Димитрић) и јеромонах Иларион (Kоста) сабрат манастира.

Чину монашења присуствовали су свештенство и монаштво бањалучке епархије и гости из других епархија Српске православне цркве : митрополија дабро-босанске и загребачко-љубљанске, епархија банатске, бихаћко-петровачке, далматинске, захумско- херцеговачке, зворничко-тузланске, источно-америчке и славонске у присуству вјерника. У продужетку вечери приређена је трпеза.

“Хвала Богу, како се манастир обнавља материјално, тако се обнавља и духовно и сада је ово обнова која је почела прије десет година, повећањем братства. Сада већ можемо да кажемо да смо манастир који више није у повоју, него братство које броји седам чланова и може да обавља све обавезе и послушања која су наложена монашким правилима“, каже протосинђел Теофил, настојатељ манастира Осовица.

У суботу је, на дан завјетне славе, иконе Пресвете Богородице Тројеручице, која се у овом манастиру чува од 2016. године, свету литургију служио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем уз саслужење свештенства поменутих епархија.

“Због епидемиолошке ситуације, морали смо да откажемо долазак свих вјерника који су требали да дођу у 67 аутобуса, а прославили смо празник у ужем кругу вјерника. Црква Христова се непрестано сусреће са искушењима, тако да за нас ово присутно искушење није ништа ново и страшно, јер смо у непрестано духовној борби која нас стално снажи и чини да будемо јачи и бољи“, додао је протосинђел Теофил.

 

Comments are closed.