Гарантни фонд РС одржао презентацију за србачке привреднике и банкаре
19. априла, 2019.
Звуцима виолине и клавира очарали србачку публику
19. априла, 2019.

Празник дјечије радости у Српцу: Малишани вртића обиљежили Врбицу

Око 100 полазника Дјечијег вртића „Наша радост“ Србац прошетало се данас градским тргом са вјенчићима од врбових гранчица на глави и тако обиљежили православни празник Лазарева субота – Врбица. Они су посјетили православни храм Васкрсења Господњег у центру Српца гдје им је свештеник Александар Kустурић говорио о значају Васкрса.

Врбица је празник који се увек слави суботом, у шестој недјељи поста, а посвећен је сјећању на васкрсење Лазара и улазак Христа у Јерусалим којег су дочекала дјеца. Зато се овај празник зове још и Лазарева субота, и сматра се радосним, дјечијим празником. Тада се у православне храмове уносе гране врбе које се благосиљају и потом подијеле народу и дјеци, а симболизују палмине гране којима су хришћани поздрављали Спаситеља на уласку у Јерусалим. Гранчице врбе добијене у цркви се односе кући и стављају поред иконе и кандила. У народу постоји вјеровање да оне могу да отјерају болест и сва друга зла.

Директорица вртића Дијана Миланковић рекла је да су дјеца са радошћу носила вјенчиће на глави које су израђивали код куће са својим родитељима, чиме су се упознали са традицијом и обичајима везаним за овај празник.

“Све активности у вртићу ће наредних дана бити усмјерене на обиљежавање Васкрса, попут едукације о значају највећег хришћанског празника па све до фарбања васкршњих јаја разним техникама, а укључићемо се и ове године у обиљежавање манифестације У сусрет Васкрсу која се организује на градском тргу наредне седмице”, рекла је Миланковић.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

 

Comments are closed.