Распоред вакцинације од 25. до 29. октобра
22. октобра, 2021.
Србачки полицајци помогли монасима у припремању огрева
23. октобра, 2021.

Мајстор Душан Лепир завршио израду фигуре Новака Ђоковића од дрвета

Дивовски Новак Ђоковић од дрвета, са рекетом у руци и побједничким покличом, највеће је ремек дјело изашло из радионице пензионера Душана Лепира (78) из Српца, искусног мајстора који је у протеклих 30 година направио преко 500 мањих и већих дрвених скулптура.

Израда Kолосалног Нолета – дива, како носи назив ова несвакидашња скулптура, завршена је након осам мјесеци и према ријечима Лепира нешто слично се не може видјети нигдје у региону, а највјероватније и у свијету.

“Ово је остварење мојих снова и оволико срећан нисам дуго био. Цијело прољеће и љето сам неуморно радио, журећи да завршим посао до јесени, како бих заштитио свог Нолета од хладног времена и влаге. Завршни потез извео сам симболично на Михољдан, 12. октобра, када у Српцу почињу славске свечаности. Покушао сам у међувремену дознати да ли је неко у свијету успио израдити сличну фигуру, али нисам наишао на такав податак”, рекао је Лепир.

Скулптура је израђена највећим дијелом од дивљег јасена, кога је пронашао шетајући шумом, а дијелове дрвета који су били трули, надомјестио је обичним јасеном. Висина износи 2.08 метара, што је за 22 центиметра више у односу на стварног Ђоковића а тежина око 110 килограма.

“Брзо сам увидио да и рекет мора бити у већој пропорцији, иако је првобитна замисао била да га не правим, већ купим у продавници спортске опреме. Израда је била јако сложена, што је дуго потрајало, али сам презадовољан јер је заиста грандиозан, баш као и Ноле. Професионални рекети су дугачки највише 81 центиметар а овај мој износи чак 92 центиметра”, истиче Лепир.

Дрвеном Ђоковићу подарио је и спортску опрему, па је тако мајицу офарбао у плаву, шорц и чарапе у бијелу, знојнице у плаво-бијелу, а патике у црну боју.

“Гледајући Нолетове посљедње мечеве одлучио сам се за ову комбинацију боја. Патике су биле посебан изазов. Док сам их обликовао, видјело се да су израђене од дрвета, а користио сам јошику која је захвална за обраду. Kада сам их офарбао, толико су биле вјеродостојне да су ме многи питали како сам успио праве патике навући на дрвену ногу”, каже кроз смијех Душан.

Фигура ће до даљег красити његово двориште, док се не нађе одговарајући купац, а оног минијатурног Нолета, висине 60 центиметара, кога је израдио још прије пар година, и даље намјерава да поклони свом идолу.

“Волио бих да статуу откупи Фондација Новака Ђоковића јер мислим да би било најпримјереније да краси њихове просторије, а сигуран сам да би се и њему свидјела када би је видио. Мању фигуру желим лично да му поклоним када буде поново долазио у наше крајеве. Жао ми је што то нисам успио прошле године када је требао отворити тениски центар у Бањалуци, јер је све било договорено, али је догађај отказан због пандемије. Биће прилике”, истиче Душан.

За протекле три деценије направио је бројне фигуре људи, животиња и других мотива из природе, а од скулптура у природној величини издвајају се хајдук и фигура ловца као аутопортрет.

“Већ се ближим осамдесетој али се и даље осјећам спремним да мајсторишем. Примијетио сам да не могу сједити код куће а да ништа не радим, тако да је могуће да започнем рад на некој новој скулптури. Већој или мањој, то још увијек не могу обећати”, каже Душан.

За себе каже да је један од највећих Новакових навијача у Српцу и шире. Неријетко устаје у пола ноћи како би га гледао, а често од нервозе не може ни пратити мечеве. Одлуку да израђује Ђоковића од дрвета је и донио како би му разбио малер у финалу овогодишњег Аустралиен Опена против Медведева, јер се зарекао да ће израдити његову фигуру ако побиједи, што је и учинио.

“Страховао сам због недавног турнира у Индијен Велсу на којем Ноле није учествовао јер сам добио информацију да, уколико његов највећи ривал Медведев освоји турнир, онда губи прво мјесто на АТП листи. То ме је веома притискало и оптерећивало. Међутим, десило се да је Медведев раније испао. Он је успјешан тенисер и није ми драго што је изгубио, али сам срећан што ће Ноле задржати прво мјесто”, наглашава Душан.

 

Comments are closed.