На удару Врбаса око 40 домаћинстава у србачкој општини
14. маја, 2019.
Основци из Kукуља прикупили новац од продаје отпада за матурску забаву
14. маја, 2019.

Мајстор Душан Лепир из Српца израдио Новака Ђоковића од дрвета

Мјештани србачког насеља Црвени јарак нису ни сањали да ће једног дана у свом комшилуку добити чувеног српског тенисера Новака Ђоковића, који се населио у домаћинству Душана Лепира.

Онај „прави“ Ноле није одлучио да за сада свјетске тениске терене замијени питомим србачким крајем, али јесте његова дрвена реплика коју су израдиле спретне руке србачког пензионера који је за протекле три деценије израдио око 500 сличних експоната.

Али ниједна од њих није као Новак Ђоковић, каже Душан Лепир, који је у овај уникатни рад уложио протеклих пола године, радећи на њој свакодневно по неколико часова.

„Велики сам заљубљеник у природу и шетајући поред Врбаса у селу Лилић пронашао сам комад платановог стабла који је био поред обале. Будући да већ дуго имам жељу да урадим фигуру Новака, овај примјерак дрвета је био најпогоднији до сада и кренуо сам са обликовањем. као резултат добио сам Нолета у његовој карактеристичној пози, са раскораченим ставом уздигнутим рукама и побједничким криком да га чује цијели свијет“, каже Душан.

Истиче да се ради о минијатурном Новаку, висине око 60 центиметара, и додаје да је имао жељу да га уради у природној величини, али није могао пронаћи квалитетно дрво како би остварио своју замисао.

Готово све што је икада урадио настало је од комада стабала које је природа већ сама обликовала а он је само дорадио и дао завршни изглед. Тако је настала и фигура хајдука која је висока два метра и 10 центиметара и тешка 110 килограма као и фигура ловца коју је правио по себи и на њој радио чак 13 мјесеци.

„Покушао сам да направим и фигуру патуљка Уче од обичне кладе коју природа није обликовала и то је био јако тежак посао. Радио сам га свкодневно три мјесеца. Одајем признање оним мајсторима који праве умјетничка ђела од таквог обичног комада дрвета али мени је ипак лакше када природа сама одради пола посла“, прича Душан.

О мотиву да уради фигуру једног од највећих тенисера свих времена, Душан каже да је тиме желио да ода признање највећем репрезенту српског спорта и дипломатије у свијету.

„Гледао сам интервју у којем је Новак као ђечак пожелио да буде свјетски број један. Kада се то остварило, био сам срећан исто као и он. Тешко ми је гледати када добије мечеве а камоли када губи. Послије побједа са осмијехом лијежем у кревет а након пораза има само бол а спавања уопште нема. Некада морам прошетати улицом да се смирим. Успони и падови у животу сваког спортисте су разумљиви, али у његовом случају то тешко прихватам“, искрен је Душан.

Његови радови су већ познати у региону и изазвали су велику пажњу љубитеља ове врсте умјетности из цијелог свијета. Доста експоната је већ продао, али се нерадо од њих одваја јер их све доживљава као властиту ђецу. Међу њима предњаче фигуре људи и животиња, попут орла чији распон крила износи преко два метра или корњаче са Галапагоса тешке 300 килограма.

У колекцији има и око 150 експоната на тему еротике и секса, што чува под кључем и како каже, није за свачије очи.

„Неке своје радове не бих продао ни за силне паре али Новаку бих радо поклонио његову реплику. Волио бих да га упознам и да му кажем колико значи не само у мом животу, већ свих нас који проводимо бесане ноћи гледајући га на малим екранима. Била би ми част да му лично предам свој рад“, каже Душан.

Прије неколико година организовао је изложбу својих радова у Српцу а расположен је да организује изложбу и у неким другим градовима, под условом да добије помоћ у организацији.

Душан у слободно вријеме воли да пише а страствени је заљубљеник у енигматику и тренутно припрема књигу у којој ће се наћи чак 508 ребуса. Успио је чак да све српске пословице и изреке преточи у ребусе што до сада ником није пошло за руком на овим просторима.

Иако је дубоко загазио у осму деценију, Душан се активно бави ловом а воли планинарити и возити бицикл и до сада је неколико пута проглашаван за најстаријег учесника србачке бициклијаде и марша стазама егзодуса на Возући.

 

 

Comments are closed.