Продужено финансирање здравствених услуга до 30. априла
24. марта, 2020.
Апел за поштовање мјера превентиве у трговинским и другим објектима
24. марта, 2020.

Ловачки савез обавља редовне активности, упућен апел за међусобну солидарност

Ловачки савез Републике Српске као најбројнија невладина организација у Републици позива све своје чланице, односно ловце, да се досљедно придржавају свих мјера за спречавање ширења вируса корона, прописаних од стране Републичког штаба за ванредне ситуације у Републици Српској као и надлежних општинских штабова, и тиме дају свој допринос за превазилажење актуелне ситуације.

У саопштењу предсједника савеза, Саве Минића, позивају се сви ловци да као друштвено одговорни појединци, буду на услузи старијим колегама ловцима, али и комшијама и осталим суграђанима, те им олакашају превазилажење ове ситуације.

Ловачки савез Републике Српске, упозорава своје чланове да не насједају на разне дезинформације које се ових дана могу видјети на друштвеним мрежама, а у којима се тврди да су у Ловачком савезу и ловиштима заустављене све активности, те да се неће вршити газдовање ловиштима као и коришћење дивљачи у наредних неколико година због чега се позивају ловци на бојкот плаћања чланарина као и извршење осталих ловних обавеза.

Наглашава се да се у оквиру Ловачког савеза РС обављају све редовне активности без одлагања, у шта се могу увјерити све чланице које су ових дана тражиле и добиле увјерења о броју чланова, као и мишљења на планирани обим коришћења миграторних врста.

У саопштењу се каже да је до сада од Савеза преузето више од 12.000 ловачких маркица, што је доказ да корисници ловишта редовно обављају своје активности и припремају се за предстојећу ловну годину.

Напомиње се да је по инструкцији Републичког штаба за ванредне ситуације у Републици Српској, од корисника ловишта тражено да обуставе своје активности које подразумијевају окупљање већег броја људи на једном мјесту, а у које спадају организоване акције на смањењу броја предатора у ловишту као и групно пребројавање дивљачи на огледним плохама.

Овом приликом се подсјећа да се пребројавање крупне дивљачи врши опажањем, праћењем и бројањем током цијеле године, док се пребројавање ситне дивљачи такође може вршити праћењем и бројањем током цијеле године уколико нема могућности за постављање огледних плоха.

Такође, постоје и други, у ловној струци признати начини пребројавања дивљачи, и то: техничким средствима (камере), снимање из ваздуха, методом утврђивања трагова, методом утврђивања измета, методом ослушкивања и методом повратног рачунања на темељу вишегодишњих одстрела поједине врсте дивљачи при чему се контролише и прираст.

Све наведено указује да постоји и могућност утврђивања бројног стања матичног фонда и без групног пребројавања дивљачи, а уз активније ангажовање стручних служби корисника ловишта. Ловачки савез Републике Српске, подсјећа ловце да прољећни период у ловишту подразумијева неловне активности ловаца, као што су изношење соли у ловиште, изградња и одржавање ловних објеката, а које се могу обављати појединачно или у групи до три ловца уз поштовање мјера прописаним за спречавање ширења вируса корона.

Истовремено стручне службе корисника ловишта у овом периоду врше израду планова за наредну годину, као и извјештаја о реализацији спроведених мјера из претходне ловне године, а све како би могли бити спремни за предстојећу ловну сезону срндаћа која је према Правилнику о времену лова ловостајем заштићене дивљачи предвиђена за 15. мај.

Ових дана, Ловачки савез припрема иницијативу за измјене Закона о ловству Републике Српске, те припрема и приједлоге већег броја подзаконских аката који имају за циљ унаприједити ловство, уредити чланство, израдити информациони систем, дати већа овлашћења ловочуварској служби, пооштрити санкције против незаконитих радњи у ловству и друго.

У складу са наведеним позивају се све чланице које имају примједбе на постојећу законску регулативу да доставе своје сугестије и приједлоге за измјене истих у што краћем року.

Све горе наведено указује да се све редовне активности Ловачког савеза и његових чланица у потпуности извршавају, као и да се могу извршавати уз поштивање мјера за спречавање ширења вируса корона, прописаних од стране Републичког штаба за ванредне ситуације у Републици Српској.

Апелује се на кориснике ловишта, али и на све ловце да прате информације и објаве на званичној и фејсбук страници Ловачког савеза Републике Српске, те да не насједају на дезинформације које долазе од стране неодговорних појединаца на друштвеним мрежама.

Овом приликом се истиче да ЛС РС, није добио никакву препоруку нити наредбу од стране надлежних институција да се у ловној 2020/2021. години зауставе или забране све ловне активности.

Наглашава се да је руководство Савеза у сталном контакту са ресорним Министарством, те да ће вас о свим важним информацијама које се вежу за област ловства правовремено извјештавати путем горе поменутих електронских сервиса.

Comments are closed.